Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też na atmana at-203 nie narzekam, no może mógłby żreć te parę wat mniej. No i masz ten komfort, że to silna bestia - 2000 l/h więc w razie potrzeby możesz podkręcić :) Cena też w porządku.

Opublikowano

A w sprawie wlotu i wylotu filtra zewnetrznego i tla... tzn moze byc za tlem?

A sa drozsze filtry wewnetrzne ktore maja przeplyw powyzej 1000l/h? Bo mam rozumiec, ze ta glowica nie sluzy jako filtr, czy poprostu mozna z tego filtr zrobic...

Opublikowano

Ta głowica właśnie ma służyć jako filtr wew. Zakładasz do niej gąbkę, którą kupisz w każdym sklepie, i taki układ pracuje Ci w akwa nad filtracją mechaniczną. Osobiście sam stosuję takie rozwiązania, właśnie na Atmanie At203. Moim zdaniem tego modelu nie potrzebujesz, bo ma on przepływ 2000l/h. Niższy model ma niestety 1200l, więc albo kupisz coś o przepływie 1500l, albo możesz trochę przytłumić At203, bo ma on regulację.

Wlot i wylot kubła możesz mieć za tłem, jeśli woda będzie dobrze krążyć między miejscem za tłem, a przodem akwa.

Opublikowano

A jak byc pewnym, ze zmontuje sie taka cyrkulacje? Jest jakis sposob, tak jak mowie wczesniej mialem to wszystko przed tlem, ale rosliny to ladnie zaslanialy...

Opublikowano

Po prostu musisz mieć swobodny przepływ całej wody za tłem. Nie może ona tam stać i się kisić, jak wsadzisz tam zew, to ta woda przez niego wypuszczana musi zza tła wypływać, a nie krążyć tylko za tłem. Czyli inaczej,nie możesz szczelnie tła przykleić :D

Opublikowano

Robiac tlo chce zostawic po bokach jakies 10mm luzu i siatke, tak aby rybki tam nie szukaly szczescia... a tlo przez grzalki, wlot i wylot i tak bedzie odsuniete od sciany akwarium o jakies 25mm (na oko podaje)... powinno chyba wystarczyc.

Opublikowano

Ja mam wątpliwości do tego przepływania ryb za tło. Tyle już o tym było, że mimo siatek ryby wpływają za tło, a potem nie mogą wrócić. Musiałbyś je jakoś porządnie zamontować, nawet na sylikon akwarystyczny, żebyś miał pewność, że ryby tam naprawdę nie wpłyną (o ile można mieć taką pewność przy pyszczakach) :mrgreen:

Opublikowano

hmmmmmmm, to one az takie ciekawskie, mam teraz tlo bodajze z Wromaku i ma wlasnie takie siatki po bokach i jak narazie zadne rybki sie nie przeciskaly (bocje od malenstwa po dorosle, neonki... paletki tymbardziej ;))

Opublikowano

Jesli chodzi o siatki to dobrze sprawowaly sie miesiac. Gdy pyski zapoznaly sie z terenem dosc dobrze zaczely wplywac za tlo ale na szczescie spokojnie powracaja z takich wedrowek gdyz zostawiona jest im dosc spora szpara powrotna ;)

Opublikowano

A wiec tak: Unifilter 1000 juz wymieniony na Glowice Atmana AT 203, a co sadzicie o wymianie Unimaxa 250 Plus na EHEIM 3e 2076? Przesada do baniaka 240l, czy poprostu bedzie lepiej?

Jedyny minus tego wszystkiego, ze w ten sposob pozbede sie lamp UV (bo byla i w Unimaxie i Unifiltrze), bardzo niezbedna bedzie lampa UV? I jesli tak to jaka polecacie montowana osobno...

A w kwestii tego tla, bedzie tak, ze dolot do kubla bedzie za tlem, a wylot wyprowadze przed tlo - wtedy na 200% bedzie ladny obieg tego wszystkiego po akwa, ale jak rozwiazac ten problem z siatka... macie jakis pomysl.

Ja na szybko wymyslilem, ze zrobie poprostu szczelne tlo (dolegajace do prawej i lewej czesci akwarium), zostawie po dwoch stronach paski tak po 10-15mm nie zakryte kamieniami (podstawa mojego tla to pleksa)i nawierce w tych paskach pionowo otwory (og gory do dolu)... co sadzicie?

Szybki projek w najlepszym proramie graficznym, jakim jest Paint :P

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d54 ... 9c6c6.html

Tlo z frontu - czerwone kropki to otwory wywiercone w pleksie, ktore maja zastapic siatke.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.