Skocz do zawartości

Nowe akwarium, prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć jestem nowy i zielony. Wczoraj wpuściłem obsadę, wymieniłem 30% wody, dzisiaj wykonałem testy i wrzucam wyniki w foto. Pyszczaki pływają przy tafli wody mimo, że wyniki są ok. Niepokoi mnie fakt, że nie rzucają się na jedzenie. Na forach wyczytałem, że trzeba im dać czas na aklimatyzację, ale wolałbym się Was poradzić jako fachowców . Z góry dziękuję i proszę o brak hejty :) na marginesie filtr kubełkowy Aquael ultramax 1500, grzałka przepływowa, skimmer neo, lampa UV przepływowa . Dolalem na start bakterii aktywujących. 

IMG_20221002_131653.jpg

IMG_20221002_131503.jpg

IMG_20221002_131342.jpg

IMG_20221002_131825.jpg

Opublikowano

Witaj. 

Zainwestuj w testy kropelkowe ponieważ te paskowe nie są wiarygodne. 

Nic nie piszesz o starcie biologicznym, jak przebiegał i dlaczego robiłeś przed wpuszczeniem obsady podmianę wody.

Ryby pływające pod powierzchnią to oznaka przyduchy, zbyt mała ilość tlenu rozpuszczonego w wodzie. Czasami wystarczy ustawić wylot filtra aby łamał lustro wody, dzięki czemu woda będzie lepiej natleniona.

Nic więcej na podstawie tych zdjęć i skromego opisu niestety nie poradzę...

• Lubię to 5
Opublikowano (edytowane)

Pływanie przy powierzchni to na pewno nie oznak aklimatyzacji tylko, że coś się dzieje. Tak jak pisze @Robson79 przede wszystkim dobrze natleniaj wodę. Jeszcze przychodzi mi do głowy chlor przy podmianie. Jeśli nie masz pewności co do chloru w wodzie to jak najszybciej podaj z tropicala esklarin i antychlor. Na pewno nie zaszkodzi.

Nie podawaj pokarmu. Jeśli ryby uspokoją się to dopiero spróbuj bardzo małą ilość. Zalegający pokarm jest niebezpieczny dla zdrowia ryb.

Edytowane przez ziemniak
  • Lubię to 2
Opublikowano

Wyżej masz wszystko ładnie opisane. Mi też ratował sytuację specyfik Sera Toxivec. Kup jakiś najtańszy napowietrzacz albo cyrkulator. Jeden i drugi pomoże. Zawsze w rezerwie taki sprzęt dobrze aby był. Nie musi być drogi. Tami będzie głośny ale będzie działał w sytuacji kryzysowej.

Nawet jak dzień, dwa czy trzy nie dasz rybom jeść to nic się nie stanie. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Na zdjęciu widać, że tafla wody jak lustro. Jak ustawiłeś wylot filtra? powinien niezależnie czy deszczownica czy rurka być skierowany pod kątem na taflę wody aby powodować jej ruch, falowanie, wtedy następuje wymiana gazowa woda/powietrze. Wygląda, że masz przyduchę.
Jak koledzy wyżej napisali, dobrze mieć testy kropelkowe, NH3, NO2, NO3, mało gdzie jeszcze stosuje się chlor ale dolanie jakiegoś uzdatniacza przy podmianach nie zaszkodzi.

• Lubię to 1