Skocz do zawartości

Ustawienie filtracji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Zwracam się z zapytaniem jak ustawić wlot i wylot oraz falownik.

Filtr to ultramax 1500, wlot i wylot jest umieszczony z lewej strony, wylot jest skierowany na tylną szybę.

Falownik cały czas próbuje ustawić tak aby było dobrze lecz mi to nie wychodzi.

Jutro przyjdzie PatMini i zamierzam go zamienić zamiast falownika.

Zapraszam do dyskusji :)

Pozdrawiam.

IMG20220922151459.jpg

Opublikowano (edytowane)

Wlot i wylot z lewej? A na zdjęciu widać z prawej. A cyrkulator po której jest stronie ? :)

U mnie jeden kubełek puszcza wodę wzdłuż tylnej szyby a drugi po przeciwnej stronie wypuszcza wodę na przednią szybę. Robi się kółko. Wlot i wylot są blisko siebie dla każdego kubełka. 

Cyrkulator wyceluj w górę, bardzo fajnie też potrafi płynąć woda. Jak powierzchnia będzie mocno wzburzona to wtedy będzie też lepsze natlenienie. 

Edytowane przez Pikczer
Opublikowano
  W dniu 22.09.2022 o 13:42, Bakuś napisał(a):

Jutro przyjdzie PatMini i zamierzam go zamienić zamiast falownika.

Rozwiń  

Co chcesz przez to osiągnąć?  Zakładam , że akwa masz długie na 100 cm.  Wtedy Pat Mini na niewiele się zda  bo jest zbyt słaby. Skoro masz jeden filtr to podejrzewam , że falownikiem czy też Pat Mini chcesz łamać lustro wody? Wymóc cyrkulację?  Jeżeli tak to zrób w ten sposób, że wylot z kubełka  skieruj  lekko  na tylną  szybę ( bo masz bliżej tylnej ścianki wylot teraz) a falownik skieruj lekko  na przednią szybę. Ale nie kieruj go całkowicie w dół , tylko daj bardziej poziomo lub lekko w górę.  Wtedy falownik ruszy Ci wodę i napowietrzy poprzez łamanie lustra wody. Musisz tutaj pokombinować

Opublikowano
  W dniu 22.09.2022 o 15:09, Pikczer napisał(a):

Wlot i wylot z lewej? A na zdjęciu widać z prawej. A cyrkulator po której jest stronie ? :)

U mnie jeden kubełek puszcza wodę wzdłuż tylnej szyby a drugi po przeciwnej stronie wypuszcza wodę na przednią szybę. Robi się kółko. Wlot i wylot są blisko siebie dla każdego kubełka. 

Cyrkulator wyceluj w górę, bardzo fajnie też potrafi płynąć woda. Jak powierzchnia będzie mocno wzburzona to wtedy będzie też lepsze natlenienie. 

Rozwiń  

Przepraszam moja pomyłka ;)

Opublikowano
  W dniu 22.09.2022 o 15:38, Andrzej Głuszyca napisał(a):

Co chcesz przez to osiągnąć?  Zakładam , że akwa masz długie na 100 cm.  Wtedy Pat Mini na niewiele się zda  bo jest zbyt słaby. Skoro masz jeden filtr to podejrzewam , że falownikiem czy też Pat Mini chcesz łamać lustro wody? Wymóc cyrkulację?  Jeżeli tak to zrób w ten sposób, że wylot z kubełka  skieruj  lekko  na tylną  szybę ( bo masz bliżej tylnej ścianki wylot teraz) a falownik skieruj lekko  na przednią szybę. Ale nie kieruj go całkowicie w dół , tylko daj bardziej poziomo lub lekko w górę.  Wtedy falownik ruszy Ci wodę i napowietrzy poprzez łamanie lustra wody. Musisz tutaj pokombinować

Rozwiń  

Wodę natlenia mi wylot z kubła lecz chodzi mi bardziej o zaleganie kup na podłożu

Opublikowano
  W dniu 22.09.2022 o 18:00, Bakuś napisał(a):

Wodę natlenia mi wylot z kubła lecz chodzi mi bardziej o zaleganie kup na podłożu

Rozwiń  

Pokombinuj w takim razie z ustawieniami  jak pisałem. Mając w akwa cyrkulator , to zrobi on lepszą robotę jak Pat Mini. Spróbuj dać go niżej ale , żeby dmuchał lekko w górę nie wydmuchując piasku.  Myślę , że to tylko kwestia  odpowiedniego ustawienia na podstawie prób i błędów ( cyrkulator).

• Lubię to 1
Opublikowano

Spróbuj też śmiało ustawić cyrkulator obok wylotu filtra. Czyli wszystko  z jednej strony. Będą pchały wodę w tym samym kierunku. Celuj nim trochę w górę. Sprzęt będzie wtedy tylko z jednej strony, będzie może ciut ładniej wizualnie. Jak będziesz miał z czasem silniejszy ruch wody to pomyśl wcześniej w którą stronę woda ma się kręcić. Ryby będą nieraz pływały pod prąd. Będziesz oglądać ich pyszczki lub tyłki:)