Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam😁, mam pytanie czy do mojego akwarium wystarczy AQUAEL ULTRAMAX 1500, czy lepiej brać AQUAEL ULTRAMAX 2000 zainteresował mnie ten filtr ze względu na prefiltr i jak jest, z tym filtrem, chodzi czy rzeczywiście jest cichy. Filmiki na YouTube obejrzałem i opinie są różne, czy ktoś może używa lub może coś innego patrzyłem też na oase biomaster 350, ale cena.

Opublikowano (edytowane)

1500 sobie daruj. Będzie ciut słabo wg mnie z wydajnością. 2000 u mnie filtruje 150 litrów wody netto w obiegu. Robi za mechanika (prefiltry Eheim na wlocie) i za biologie. I ogarnia. Akwarium nietypowe, bo długie 120 cm i wąskie 35 cm, ale nawet po odstawieniu cyrkulatora dno czyste i woda kryształ. Dużo zależy od ustawień cyrkulacji wody.  U ciebie będzie trochę więcej  do mieszania, ale jak dobrze zgrasz aranżacje z cyrkulacją to powinien poradzić. Cichy, ale nie bezdzwieczny, stoi na zewnątrz, więc jak się wsłuchać, to coś tam słychać. Ale.ja nadwrażliwy nie jestem, wiec dla mnie ok. Ważne, żeby starannie zamontować doloty, zeby  gdzieś nie łapał lewego powietrza, bo wtedy naturalnie szumi. Wydajny i bezproblemowy. Działa ponad rok. Nie powiem złego słowa. U mnie prefiltr dołożony, bo zasysał narybek i żal było go z gąbki we wbudowanym skrobać.

Edytowane przez pulpet
Opublikowano

Dzięki, akwarium na zamówienie teraz zmierzyłem, to na szer wyszło 43 cm. U mnie już pracuje ikola 600maxx i chce dołożyć kubeł, właśnie zastanawia mnie  te lewe powietrze,  niby inni mają z nim problem, inni nie mają, czy to wina łączeń, czy zależy jaki kubeł trafi.

Jeszcze zastanawiam się nad

JBL E1502 GREENLINE

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 350

OASE BioMaster 350 - wyjmowany prefiltr