Skocz do zawartości

Tramitichromis intermedius "Kambiri Point" jednogatunkowo w 540L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Niedawno wystartowałem z kolejnym "projektem". Niestety padł mi samiec, którego zdjęcie przedstawiam poniżej (nie oddają prawdziwego piękna).

1142578856_tramitichromis15_08_2021.jpg.f4bdf31c2b75018d05c8b55c8c7f6af8.jpg

Szczęście w nieszczęściu jest takie że zostawił po sobie gromadkę około 20 sztuk młodzieży, które po odchowaniu w 112l akwarium postanowiłem połączyć z trzema dorosłymi samicami w akwarium 540L. Słabe zdjęcia, ponieważ ryby są strasznie ruchliwe i to mi się również podoba u tego gatunku, nie ma nudy. Między dorosłymi samicami dochodziło do takich sytuacji, że podchodziły ze sobą nawzajem do tarła i przez jakiś czas inkubowały niezapłodnione jaja.

20220807_213216.thumb.jpg.0fc5bb76c2b9f700dcdcd71d1e98f016.jpg

20220807_213403.thumb.jpg.0e8f5df28888318b4f98dfcb40b92f8e.jpg

Przede wszystkim jestem ciekaw, jak to jest z wielosamcowością u tego gatunku. Czy jest podobnie jak u Lethrniopsów, gdzie wielosamcowość nie jest problemem, czy jednak jest to gatunek bardziej haremowy i tylko jeden samiec będzie w pełni wybarwiony. W internecie znalazłem sprzeczne informację na ten temat, dlatego chcę się przekonać na własnej skórze. Jeśli wybarwią się na maxa 2-4 samce, będę w siódmym niebie :) . Będą musiał jednak dosyć długo poczekać, ponieważ gatunek ten charakteryzuję się powolnym wzrostem. Akwarystyka to hobby dla cierpliwych, także ... :) 

Edytowane przez darianus
  • Lubię to 6
Opublikowano (edytowane)

Piękne ryby, a samca szkoda. Na zdjęciu wygląda kosmicznie. Mam u siebie jednego samca tego gatunku. Tylko samca. Żyje z dużą grupą znacznie większych ryb i bardziej nerwowych ( są też Lethrinopsy). Ma się dobrze. Ale rzeczywiście bardzo, ale to bardzo wolno rośnie. Przez rok urósł odrobinę ale za to ładnie się wybarwia.  U mnie ma ksywę "Trampek". A z tą ruchliwością to zupełnie jakby dzbanek kawy wypił przed chwilą :)

Nie mam doświadczenia ale patrząc na Lethrinopsy ( bliscy kuzyni )   i ogólnie zachowanie tych mało agresywnych ryb to wg mnie wybarwi się więcej samców, co byłoby super. Gdybym wiedział, że tak ładna to jest ryba to bym kupił więcej samców. 

Powodzenia w eksperymencie :) 

Edytowane przez Pikczer
  • Lubię to 1
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Przepiękny zbiornik jak dla mnie. Minimalizm ma swój urok jak się okazuje. Ja to widzę jak wycinek natury. No i ryby, bez tak popularnego często papuzizmu.  Zero kryterium doboru pod tytułem ledy na boku, neon pod nosem i halogen na czole. I jeszcze czerwony ma być 😜 Dostojne, stateczne i piękne. Dla mnie bomba.

Jak się zestarzeję i przestanę nadążać wzrokiem za wariatami z mbuny, to przyjdę po naukę i też sobie takie strzelę,,,.

Gratulował 👍

Edytowane przez pulpet
  • Dziękuję 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Zauważyłem, że urozmaicenie diety o mrożonki czerwony plankton oraz filet z dorsza mają duży wpływ na poziom testosteronu u ryb 😁 Potyczki póki co są niegroźne, samce po jakimś czasie pływały razem jakby nigdy nic 😉

• Lubię to 6