Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, jarek1969 napisał:

Ok. Powiedzcie mi jeszcze tylko jak fizycznie wykonać to zassanie?

Na obecną chwilę moduły Multikani są nie zalane wodą.

Cytując klasyka: "Usta usta Albercik, nie krępuj się" 🙂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, jarek1969 napisał:

Na obecną chwilę moduły Multikani są nie zalane wodą.

Żle się najpierw wyraziłem. Powinny być zalane bo to ułatwi zasysanie i ich start

22 godziny temu, jarek1969 napisał:

Powiedzcie mi jeszcze tylko jak fizycznie wykonać to zassanie?

Przeczytaj post nr 12.  Podobnie jakbyś pił Cole przez słomkę. 

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Odnoszę wrażenie , że tak na prawdę nikt nie chce pomóc w konkretny sposób.

Nie spodobał się Wam mój projekt i robicie sobie polewkę.

Wielu akwarystów stosuje rozbudowane zewnętrzne zestawy filtracyjne w oparciu o dwie pompy - wystarczy popatrzeć w necie.

Brak tylko filmów instruktażowych z prawdziwego zdarzenia.

Ale dzięki wszystkim za zorganizowanie klimatu.

Zajrzę tu pewnie może za dwa lata. Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarek1969 napisał:

Jarek.. ja całkiem poważnie napisałem Tobie jak  uruchamiałem tego  typu filtr.  Czy Ty potraktujesz to poważnie to Twoja sprawa.  Po prostu zrób jak napisałem i się przekonasz.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

jarek1969, nie udzielałem się w temacie, ale troszkę go śledziłem i rady kolegów wcale nie były ani złośliwe ani wyśmiewcze. Rady były, wg mnie, bardzo przydatne i konkretne, a jeżeli znalazł się wśród nich żarcik to moim zdaniem bardzo zabawny i jednocześnie pomocny.

• Lubię to 3
Opublikowano

No i foch. A wg mnie autor tematu od początku do końca "wie lepiej". Z ciekawości też poświęciłem czas żeby przeanalizować ten schemat, te filtry, poczytałem, pomyślałem, porównywałem z pół godziny ze swoimi "kombinacjami"  i napisałem na poważnie wszystko. A tu foch. 

Szkoda, bo mimo dziwnego skomplikowania sobie całej kwestii filtracji mógł to być mimo wszystko całkiem interesujący projekt. Na granicy minimalnej "wydajności", ale ciekawy. Dowiemy się może za parę lat czy działa.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Kolego @jarek1969 nie ma się co obrażać. Pomyśl jak w najprostszy sposób można zassać wodę, aby zalać filtr i uruchomić pompę. Dostałeś wyczerpującą odpowiedź jak najprościej to zrobić i raczej nie ma innej metody w filtrze bez systemu zalewania. Sam zauważyłeś, że filtry kubełkowe mają taki system i wtedy jest to oczywiste. Multikani niestety tego nie posiada, podobnie jak wiadro i wąż do podmian, a jednak potrafimy sobie z tym poradzić bez zadawania pytań na forum i woda z akwarium leci do wiadra w dodatku bez pompy. Magia? Nie, to fizyka;)

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, jarek1969 napisał:

Nie spodobał się Wam mój projekt i robicie sobie polewkę.

Wielu akwarystów stosuje rozbudowane zewnętrzne zestawy filtracyjne w oparciu o dwie pompy - wystarczy popatrzeć w necie.

Brak tylko filmów instruktażowych z prawdziwego zdarzenia.

Ale dzięki wszystkim za zorganizowanie klimatu.

Zajrzę tu pewnie może za dwa lata. Pozdrawiam.

Cytując kolejnego klasyka "Judyta nie dramatyzuj" 🙂

Kolego @jarek1969 nikt z nas (a tym bardziej ja) nie chciał cię obrażać ani wyśmiewać - jeżeli poczułeś się urażony - to przepraszam 🙂 

Zaproponowaliśmy ci alternatywne rozwiązania, które naszym zdaniem byłyby bardziej wydajne.
Każdy kto zabierał głos w tym wątku ma co najmniej kilkuletnie doświadczenie z Malawi i dodatkowo wykorzystywał sprzęt, który ty planujesz użyć - stąd nasze konkretne uwagi.
Nasze forum jest właśnie po to, żeby inni nie musieli doświadczać problemów z którymi zetknęli się inni 🙂 
Ty jednak zdecydowałeś się pozostać przy swoim - ok zaakceptowaliśmy to i dostałeś jasne wskazówki co zrobić - tj. rozbić swoją koncepcję na dwa obiegi filtracji.
Pamiętaj, że Malawi to specyficzny biotop i niestety to co zwykle inni akwaryści stosują u siebie nie zawsze się u nas sprawdza.
Wymyślony przez ciebie układ zapewni ci max. 400-600 l/h przepływu, jeżeli zrobisz dwie nitki to uzyskach łącznie max. 800-1200 l/h - zastanów się więc czy to na pewno wystarczy do twojego akwarium.
To że dasz dwie pompy po 1500l/h nie oznacza, że tyle z nich wyciągniesz!
Niezależnie od tego czy połączysz pompy i Multikani szeregowo czy równolegle - Multikani i tak zdławi ci przepływ na maxa - zmierz sobie średnice wewnętrzne przelotów w środku i może wtedy się przekonasz i uznasz, że nasze rady jednak coś w sobie miały.

No i na koniec kwestia zasysania wody - sorki ale nie wiem jak bardziej obrazowo można ci to było przekazać - chyba każdy akwarysta wie jak spuścić wodę wężem z akwarium🙂
Jeżeli nadal to dla ciebie problem - oto wskazówka - jak złożysz już cały układ i nie będzie w nim wody to rurkę wylotową umieść nad wiadrem poniżej akwarium i zassij powietrze ustami - jak woda pojawi się w wężu wlotowym poniżej akwarium to możesz już przestać zasysać i reszta układu napełni się sama grawitacyjnie - wystarczy poczekać. Jak woda wyleci z drugiego końca to rurkę wylotową wkładasz do akwarium i wtedy włączasz pompę - ot i cała filozofia 🙂 

PS.
Moim zdaniem jak już odpalisz swój układ i stwierdzisz, że jednak jest on zbyt słaby na Malawi to zajrzysz tu z powrotem dużo szybciej 🙂 

Powodzenia!

Edytowane przez rafalniski
  • Lubię to 5
Opublikowano (edytowane)

Hej. Nie obraziłem się tylko odniosłem wrażenie Koledzy że olaliście temat. Może Was nie zaciekawił a może...

Tak czy owak dzisiaj wystartowałem jak to nazwaliście potworka.

Nie musiałem nic zalewać. Po prostu złożyłem cały układ, a w akwarium do rurki zasysającej podłączyłem cyrkulator Aquael'a, który przecisnął wodę przez wszystkie elementy ścieżki. Jak pojawiła się woda na wylewce załączyłem pompę zabudowaną za lampą UV. Potem odłączyłem cyrkulator i włączyłem pompę przed filtrem.

Efekt jest niesamowity. Ścieżka działa poprawnie i bardzo cicho. Widać na wylewce jaka jest różnica w przepływie przez układ kiedy pracuje jedna pompa, a kiedy pracują dwie.

I o to mi chodziło aby całe badziewie mieć poza zbiornikiem a w środku tylko zasys i wylewkę.

Tyle w temacie. Pozdrawiam.

A pomysł podsunęła mi młoda dziewczyna pracująca w Galerii w sklepie zoologicznym. Kobiety są nieocenione :)

Edytowane przez jarek1969
  • Lubię to 1