Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
opcja z większą i mniejszą pompą/filtrem chyba będzie bardziej efektywna.
też bym sie skłaniał ku temu filtracje wew. oprzeć na jednej głowicy a wylotem z kubła/pompą cyrkulacyjną/obiegową kierować ruch wody w jej strone
Opublikowano

Jesli chodzi o AQUA NOVA to ja mam model NFC1500 i jest super cichy i wydajny oczywiscie wszystkie wklady z nim dosarczone to kiszka tak wiec je usunalem i zasypalem 6 cioma litrami ceramiki.

Opublikowano

a co z tymi wkładami jest nie tak? i czy nie ma problemu z dokupieniem dodatkowych gąbek pasujących i innych rzeczy? (części,wkładów)

Opublikowano

Biologa zasyp DOBRA ceramika, zazwyczaj wklady w Naszych kublach to gabki/ceramika/wegiel, czyli wszytsko i nic.

Ja polecam uzywac dobrej ceramiki Eheimowskiej np Ehfisubstrat, badz BioMaxy bodajze Hagena.

Jest ich sporo, roznia sie cena, poszukaj po sklepach internetowych, tam maja znacznie taniej niz w zwyklych zoologach.

Opublikowano

rozumeim, ze jako biolog ex 1200?

Koniecznie zamontuj prefiltr na rurze ssacej, jaks duza gabke, albo wloknie..

W srodku zasyp filtr (wszytskie komory) dobra w/w ceramika, wtedy chulaj dusza biolog piknie smiga.

Wszelakiego rodzaju gabki w srodku(te ktore maja zaniade wylpaywac male drobinki syfu) niestety szybko zapychaja filtry, zatem jak zawsze z nich rezygnuje.

Ja dodatkowo rure zassysajaca mam za tłem strukturalnym gdzie syfu jest znacznie mniej.

Opublikowano

no i widzisz.wydawało mi sie że takie super mega świetne nowoczesne filtry to naprawde dobrze czyszczą wodę. wkładaja do nich po 4-5 gabek więc myslalem ze to jest idealna filtracja. ale jeśli czyścił bym częsciej np raz na 2-3 tygodnie to gąbka mogła by zostac?