Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!
jest to mój pierwszy post na tym forum, więc wypadało by się przywitać. Mam na imię Przemek, jeśli chodzi o akwarystykę to doświadczenie mam w ogólnym akwarium roślinnym. Pech chciał, że ospa rybia wykończyła mi 90% obsady (przyniesiona przez inną rybę, wyjątkowo zakupioną przez internet). Nie dałem ryby na kwarantannę, co było oczywistym błędem i tak zakończyła się moja przygoda z akwarium roślinnym. W związku z powyższym postanowiłem przestawić się na malawi, o którym od dawna marzyłem. Od mniej więcej miesiąca wczytuję się w forum aby zapewnić rybom jak najlepsze warunki. Długo wahałem się z napisaniem postu ponieważ większość tematów była już poruszana, a nie chciałbym zaśmiecać forum. Nadszedł czas, kiedy wolę z Wami skonsultować kwestię parametrów wody i upewnić się czy aby na pewno moje nowe akwarium już dojrzało. Mam akwarium Rio 240l. Przed startem malawi, akwarium zdezynfekowałem nadmanganianem potasu (za radą kolegi akwarysty), i dobrze je wyczyściłem. Wyciąłem filtr bioflow, kupiłem Ikolę 600, falownik MLW -10 oraz całą niezbędną aranżację. Wystartowałem z brudnej gąbki z innego akwarium, bazując na opisie z tego forum + 30% dojrzałej wody. Dodatkowo dolewałem bakterie Seachem stability, zgodnie z zaleceniami producenta. Temperatura 30°. Poniżej przedstawiam proces dojrzewania akwarium.  

parametry wody.jpg

Edytowane przez przejot
  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 23.03.2022 o 21:21, przejot napisał:

Nadszedł czas, kiedy wolę z Wami skonsultować kwestię parametrów wody i upewnić się czy aby na pewno moje nowe akwarium już dojrzało. 

Witaj!

Z wyników podanych z tabelki wynika,że cykl azotowy dobiegł końca. Akwarium zapewne nie dojrzało biologicznie, bo na to potrzeba trochę czasu jak już obsada trochę popływa w akwarium,aby stało się stabilne .

Ogólnie ja bym jeszcze dla pewności sprawdził przy pomocy brudu z gąbki, czy biologia w pewnym stopniu hula jak należy. Czyli płuczesz brudną gąbkę w akwarium i przez kilka dni mierzysz poziom NO3, NO2,NH4. Jeśli w ciągu kilku dni zauważysz delikatny wzrost NO2, a potem jego spadek, oraz tym samym wzrost NO3, to bym myślał nad wpuszczeniem planowanej obsady. Dzień przed wpuszczeniem ryb bym zrobił jeszcze około 10% podmianę wody. 

No i tyle 🙂

Powodzenia ✌

Opublikowano

Witam, no i masz już wszystko ładnie "spuentowane". Bakterie zawsze miej jakieś w zapasie. Jak nieraz nawet na oko coś będzie nie tak to można dodać ich trochę. Nie zaszkodzi szczególnie jeśli akwarium jest młode. 

Dawaj fotę akwarium :)

Opublikowano

Nie mogłem się doczekać odpowiedzi, więc zaryzykowałem i kupiłem ryby. Od środy 30 marca pływają w akwarium. Zdecydowałem się na Cynotilapia zebroides Jalo Reef i
Labidochromis Caeruleus Yellow po 13 sztuk. Ryby kupiłem od http://www.tanganikamalawi.pl/  . Staram się nie przesadzać z karmieniem, co dwa dni sprawdzam poziom NO2 i NO3, na razie wszystko jest ok.

W dniu 31.03.2022 o 18:55, Pikczer napisał:

Dawaj fotę akwarium :)

Wrzucę w nowym wątku, żeby nie zaśmiecać :).

Dzięki za pomoc, trochę szkoda, że nie mogłem spróbować z tą brudną gąbką przed wpuszczeniem ryb.

• Lubię to 1
Opublikowano

Proszę o radę po jakim czasie zrobić pierwszą podmianę wody i w jakim procencie? Czy już przy pierwszej podmianie powinienem wyczyścić prefiltr? Kolejna kwestia, to jak często należy robić regularne podmiany przy mojej obsadzie i litrażu?

Opublikowano (edytowane)

Podmiany wody najlepiej robić raz w tygodniu, w dzień który tobie pasuje. Ja robię zawsze w niedziele bo mam wtedy najwięcej wolnego czasu. Puki ryby są małe wystarczy 10-15 %. W miarę ich wzrostu podmiany muszą być większe, około 30% może nawet 40% jeśli testy NO3 wykazały by sporą obecność tego związku. Jeśli czyszczenie prefiltra nie jest kłopotliwe to warto czyścić przy każdej podmianie.

Edytowane przez Jelonek
  • Lubię to 2