Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W moich 450l mam 7 sztuk Pseudotropheus Acei ok 6-7 cm oraz 8 sztuk Metriaclima Minos Reef 2+6 około 7-8 cm.

Zastanawiam się czy zostać przy 2 gatunkach i dołożyć Acei lub np inne Metriaclimy, czy dodać trzeci gatunek.

Rozważam min M. Msobo Magunga lub Labidochromis caeruleus.

Może ktoś zaproponuje jeszcze jakieś inne ciekawe gatunki.

Dziękuję i pozdrawiam

Łukasz

Wysłane z mojego Lenovo TB-X606X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Trewavasae nigdy nie miałem ale już mam 3 samice OB z Minos Reef, więc raczej ten gatunek pomijam. Demasoni są świetne ale kusi coś żółtego. Msobo Magunga nie bardzo pasuje bo najbardziej mi się podoba? Nigdy ich nie miałem,więc nie wiem jak w takim akwarium z taką obsadą.

Wysłane z mojego Lenovo TB-X606X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
5 godzin temu, lukaszk napisał:

Demasoni są świetne ale kusi coś żółtego. 

Pseudotropheus Johanni Gome lub Chindongo Saulosi. 

Opublikowano

M.Johani jak czytam bardzo agresywny wręcz czołówka tej kategorii, więc raczej nie biorę pod uwagę. Ch. Ssulosi oddałem szwagrowi i szukam czegoś w ich miejsce. 31da42c413fcd992654108e2cb0d3e05.jpg

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Metriaclima koningsi Membe Deep aczkolwiek sugerowałbym dodac coś białego np. Pseudotrpheus loriae (parallelus) efekt wizualny byłby lepszy. 

Edytowane przez Bezprym
Opublikowano
W dniu 27.02.2022 o 10:05, lukaszk napisał:

Rozważam min M. Msobo Magunga lub Labidochromis caeruleus.

Czyli chcesz ryby żółte i niebieskie.

Najbardziej żółte są L. caeruleus yellow, jakieś niebieskie to maingano, a jak się boisz mitycznej agresji maingano to np. chindongo elongatus mphanga, z tym że samice maingano są barwniejsze od samic mphangi ale to już kwestia gustu co tam się komu podoba.

• Lubię to 1