Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie miałem prądu i ogrzewania 27 godzin Temperatura w zbiorniku zeszła do 19 stopni. Bałem się, że rybki tego nie wytrzymają, ale jakoś przeżyły. Teraz pół godziny po włączeniu prądu temperatura wzrosła do 20,2 st. więc wszystko chyba idzie w dobrym kierunku.

W momencie braku prądu i agregatu poczułem się całkowicie bezsilny. A może są jakieś patenty na takie sytuacje?

• Lubię to 2
Opublikowano

Nic im nie będzie. W zależności czy grzałka szybko Ci nagrzewa możesz robić przerwy w jej działaniu żeby wzrost temperatury nie był zbyt gwałtowny. Gorzej jest z filtracją. Tu możesz zastosować UPS tylko przy tak długiej przerwie to chyba nic nie pomoże. :(

Opublikowano

Ja nie miałem prądu z piątku na sobotę. Fakt, znacznie krócej. Mam UPSa małego. Uruchamiałem nim na jakieś 5 minut filtr + cyrkulator. I tak robiłem co około 35 minut. 

JBL e1502 + cyrkulator ładnie działał, UPS w gole się nie zmęczył. 

Za to fluval fx6 potrafił tylko terkotac. Nie ruszał. Mam dwa różne UPSy i na żadnym nie było szans. To kubełek fx6 otworzyłem tylko na wężach, żeby się nie kisił. 

A agregat prosty też mam w garażu 😜 Już nie tyle chodzi o akwarium ale żeby można było w zimie w razie czego mieć ciepło i prąd chociaż na chwilę. 

A co do temperatury to jak przedmówca wspomniał, powoli podnoś temperaturę, nie śpiesz się. 

Opublikowano
3 godziny temu, Yacek napisał:

W momencie braku prądu i agregatu poczułem się całkowicie bezsilny. A może są jakieś patenty na takie sytuacje?

Mając zdrowe ryby, powolne obniżanie temperatury nie zaszkodzi rybom. To już wiesz, będą trochę wolniejsze. Bardziej obawiam się braku tlenu w małych zbiornikach, może czas zaopatrzyć się w pompkę na baterie. Omawiana na forum, przyda się również przy transporcie ryb.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Pikczer napisał:

Za to fluval fx6 potrafił tylko terkotac. Nie ruszał. Mam dwa różne UPSy i na żadnym nie było szans. To kubełek fx6 otworzyłem tylko na wężach, żeby się nie kisił. 

Z zasilaniem z UPS jest problem gdyż musi być to UPS z czysty sinus na wyjściu. W innym przypadku jest problem z silnikami i moga nie działać prawidłowo jak Twój Fluval

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

U mnie 26 h bez prądu ... 3 tygodnie temu. 

Wszystkie ryby do dzis żyją i nic im nie jest ,przelewalem tylko wode 1 litrowym kubkiem zeby napowietrzyc ... nic innego zrobic nie mogłem.