Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. To mój pierwszy post na forum. Zbiornik jest świeży ma 240l i 2.5 miesiąca od zalania. Od 1.5 miesiąca jest w nim życie.  Parametry wody w normie tak mi się wydaje.

KH 5

PH 8

NH4 <0.05

NO2 <0.01

NO3 około 3

Testy kropelkowe JBL wykonuje je regularnie raz w tygodniu. Od momentu wpuszczenia ryb utrzymują się bez żadnych anomalii. Wykonuje podmiany wody około 30% co 2 tygodnie

Do sedna

Mam w zbiorniku miedzy innym 4 sztuki Chindongo Demasoni. Z jedną rybka jest problem od kilku dni. Do tej pory nie było z nią żadnego problemu. Jest ona najmniejsza w całym akwarium. Od kilku dni zachowuje się dziwnie po pierwsze nie je. Próbuję coś złapać ale wypluwa. A druga sprawa to praktycznie cały czas stoi pionowo pyskiem do dołu, schowana za wlotem do filtra jakieś 10-15cm od tafli wody. Dzieje się tak tylko gdy swiatlo jest włączone. Jak jest noc to chowa się pod kamień. 

Czasami się zdarza że inny osobnik Demasoni który jest największy podpływa do niej i ja przegania z tego miejsca lecz ta po chwili znowu wraca.

Wiem że Demasoni są bardzo agresywne ale tylko do swojego gatunku i to widać u mnie w akwarium. Lecz nigdy nie zauważyłem żeby się biły. Jedynie co to była przeganiana a to z jednego a to z innego miejsca. 

Nie widać na niej żadnych śladów po walce. Co może być tego przyczyną? Może ktoś coś doradzi? 

20220201_203902.thumb.jpg.d3cfa0a22a138393b7f314f171522f9c.jpg

Opublikowano

Na moje przyczyną jest agresja. Jeśli akwarium w stopce jest Twoim zbiornikiem to jest w nim zdecydowanie za mało kryjówek.

Napisz jaka masz jeszcze obsadę poza Chindongo Demasoni i wstaw fotkę całego akwarium. Będzie łatwiej ocenić co się  dzieje i coś doradzić...

• Lubię to 5
Opublikowano

Hej. Dzięki za odpowiedź. Oprócz Demasoni mam jeszcze:

6 saulosi (5+1) 

3 yellow

4 zebry czerwone.

Żadna z powyższych nigdy nie atakowała tej ryby. Jedynie co to same Demasoni się ganiają miedzy sobą.

Tak wygląda cały zbiornik

20220202_170422.thumb.jpg.fe3389c226d08da05d3c454e23be9876.jpg

Opublikowano

Czyli tak jak pisałem. Agresja...

Nieodpowiednio dobrana obsada, ryby dorastają i ustalają hierarchię. W akwarium jest zdecydowanie za mało kryjówek. Kupując pyszczaki po 3-4 sztuki trzeba liczyć się z tym, że mogą trafić się same samce. Napewno wśród Twoich 4 Redów widzę 3 pewne samce...

• Lubię to 2
Opublikowano

Tak to jest jak się jest nowicjuszem niestety i dopiero co zaczyna tak na serio przygode z akwarastyką i biotopem malawi. Moje niedoinformowanie stworzyło tylko problem. Zmienię układ skał i trochę też ich dołożę czym stworze więcej kryjówek.

Sytuacja była by może inna ale cała akcją nie dzieje się w Polsce. W związku z czym mógł wystąpić problem z komunikacją ze sprzedawcą owych ryb.

Jak się sytuacja nie zmieni to może trzeba będzie zmienić trochę obsadę. Nie wiem. Będę obserwował.

Dzięki za odpowiedź.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 2.02.2022 o 17:09, nocnymocny napisał:

Demasoni

6 saulosi (5+1) 

3 yellow

To taki shake wstrząśnięty i zmieszany. Dobrze by było jakbyś zostawił tylko jeden gatunek z tych trzech.

• Lubię to 1