Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!
Chciałbym "wrócić do gry" i szukam dobrego miejsca w nowym lokum na akw. Jako że lubię wyzwania, wybór trafił na miejsce przy blacie kuchennym (na przedłużeniu blatu). Rozważam czy realizacja baniaka w tym miejscu z obsadą malawi jest realna. Jest mnóstwo pytań, ale być może Wasze doświadczenie pomoże mi odpowiedzieć sobie na postawione pytanie, a co więcej wybrać najbardziej optymalne rozwiązanie.

1. Wymiary zbiornika/obsada. 
Blat ma 60cm szerokości. Żeby proporcje fajnie się zachowały drugi bok w podstawie dałbym 45cm. Wysokości optymalnie wyszłaby 80cm. Wychodzi 216L brutto. Wyżej nie chciałbym bo i tak będzie ciężko w razie wu zrobić cokolwiek na dole. Chociaż te 90 cm kusi (243l). Czy i co tam można włożyć - będąc tradycjonalistą i mając przetarte szlaki zapytam czy Saulosi będzie ok?
2. Infrastruktura techniczna.
Chciałbym by sposób doprowadzenia rur z kubełka (spod zbiornika) oraz zasilania do lamp był możliwie dyskretny, ale prawdę mówiąc nie jestem przekonany. Wstępnie myślałem żeby akw było powyżej istniejącego blatu co umożliwi mi wyprowadzenie rurek z szafki spod akw, tylko co dalej? Otwory w dolnej części ściany bocznej (wydaje się być bardzo ryzykowne zwłaszcza przy takiej wysokości -choć bardzo kuszące)? Zasilanie do oświetlenia chyba doprowadzę z sufitu. 
3. Coś jeszcze ?

"Biorę po 200 zł z konta każdej drużyny i słucham państwa" :)

IMG_20200226_160008 (1).jpg

Opublikowano
13 minut temu, lypnik napisał:

Chciałbym by sposób doprowadzenia rur z kubełka (spod zbiornika) oraz zasilania do lamp był możliwie dyskretny

Jedyny dyskretny sposób na prowadzenie rur do i z filtra to otwory w dnie. Inna sprawa to fakt, że akwarium o tych wymiarach dna (60x45cm) jest za małe na jakikolwiek gatunek pyszczaków i jeśli nawet wysokość zrobiłbyś na 200cm to i tak będzie słabo, ponieważ dla pyszczaków największe znaczenie ma powierzchnia dna. Oczywiście to tylko moje zdanie.

• Lubię to 9
Opublikowano

Intuicja mi to podpowiadała...

Ale w wątku co ciekawe (chyba że mylnie odebrałem) wychodzi na to, że większość ma u siebie tradycyjną szafkę z akw pod ścianą.

Zatem pytanie nie związane już z tematem wolnostojącego akw a alternatywną lokalizacją. O ile dobrze pamiętam, lokalizację zbiornika należy wybrać tak, by nie padało na niego bezpośrednio światło słoneczne. Prawda, fałsz czy nie do końca? Poniżej wrzucam zdjęcie układu domu z proponowaną lokalizacją.  

AKW.png

Opublikowano

To nie wchodzi w grę. Kuchnię (jak na zdjęciu powyżej) dzieli blat. Jeśli by go nie było to pewnie bym się pochylił nad pomysłem :)

Wskazana przeze mnie lokalizacja jest optymalna pod względem dostępu do prądu, odpowiedniej prezencji ze "strategicznych punktów obserwacyjnych" ale nurtuje mnie światło. Akw + słońce kojarzy mi się z glonem i niestabilną temperaturą. Z drugiej strony to światło będzie jakieś 3 godziny nie więcej.

Opublikowano (edytowane)

Widziałem już akwarium na wprost okna, nawet stosunkowo nie dawno i spoko wyglądało 😁. Co do skoków temperatury nic mi o tym nie wiadomo ale może @marcin73m się na ten temat wypowie, z tego co wiem to u niego robotę robią wentylatorki komputerowe w pokrywie. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
Opublikowano

Mam jedno akwarium naprzeciw okna i jedyna niedogodność jest taka, że trochę częściej muszę przetrzeć szybę. Glony na dekoracjach w Malawi mile widziane, więc wielkiego problemu nie ma.

• Lubię to 2

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Przeczytaj komentarze pod aukcją. Materiał jak guma z plastikiem. Nie wiem czy nadaje się do akwarium, chyba bym nie zaryzykował bo może coś puszczać do wody. Jako zabezpieczenie dna najlepsze jest pienione PVC. Wystarczy grubość 3 mm. Jeżeli jest ułożone na całości dna wygląda estetycznie. Takie rozwiązanie pojawiło się już u niektórych.
    • Płyty usztywnią na pewno. Ta poprzeczka w takim razie niewiele zmieni, bym ją usunął
    • Stelaż będzie obłożony płytami z czterech stron dodatkowo blat góra i dół. Fronty mocowane do stelaże powinny usztywnić.
    • Jeżeli stelaż będzie idealnie wypoziomowany to wytrzyma. Budowa jednak tego stelaża jest obwarowana ryzykiem, że może się złożyć przy niespodziewanych siłach oddziaływujących w każdym innym kierunku niż pionowo w kierunku ziemi.
    • Ciekawe na czym polega eko, co to może oddać do akwarium, jako ochrona dna, też mam pewne wątpliwości czy nie istnieje możliwość jakiegoś punktowego nacisku na dno. Gdyby był on niewielki, to pikuś, jednak jak zamierzasz dać kamienie, to już różnie.
    • Jest idealnie płaska od spodu?
    • .Zbiornik 200x70x55 z sumpem 240 litrów. Komin będzie na środku i tu popełniłem błąd. W spawałem poprzeczkę górną na środku,która będzie kolidować z spustem  z komina . Muszę usunąć środkową poprzeczkę i mam wątpliwości. Czy cztery pozostałe utrzymają konstrukcję. Poprzeczki będzie brakowało na długości 90 cm. Za sugestie dziękuję. 
    • Co sądzicie o wykorzystaniu jak podkład pod kamienie czegoś takiego: https://allegro.pl/oferta/plytka-ogrodowa-dekoracyjna-eco-sciezka-masywna-szara-wzor-kamien-42x53cm-17640539069?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=NDg3ZTc0ZDgtNzVlNi00NDkxLTg4ZGUtOTcyMGNiZmI1ZWZmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=e7cb52ce-d34a-4fa5-bcc0-95691c3c4313 Planuje akwarium bez piasku, a oprócz modułów będą też naturalne kamienie. Kilka takich płytek zrobiło by imitacje kamienia na dnie jednocześnie zabezpieczając szkło przed naciskiem dekoracji.
    • Jeżeli akwarium Malawi, to na rośliny za bardzo się nie nastawiaj, chyba że glony na kamieniach. Co do wyboru lampy, zależy jaki budżet przewidujesz, ale weź pod uwagę, że oświetlenie, podobnie jak filtracja, to dwie rzeczy, na których nie warto za bardzo oszczędzać. Jeżeli nie masz pewności, jakiego światła potrzebujesz, najlepszym (choć nie  najtańszym) rozwiązaniem są belki oświetleniowe i to nie te z najniższej półki. Ja używam i mogę Ci ze spokojnym sumieniem polecić lampy Entriq firmy Skylight. W ofercie jest 10 rozmiarów od 15 do 150 cm, więc coś dobierzesz. Lampy są programowalne, sterowane smartfonem. Szerokie spektrum widma światła pozwala zastosować je w każdym rodzaju akwarium, a łatwość zmieniania ustawień daje możliwość dobrania takiego oświetlenia, jakie Ci pasuje. Filmy o tej lampie, podobnie zresztą jak i o innych rodzajach oświetlenia znajdziesz na YouTube, np. na kanale 'Podwodne światy".  Oczywiście zapewne modele innych firm też oferują podobne, a może nawet lepsze możliwości, ale opisuję Ci to co używam i z czego jestem zadowolony.
    • Kurczę.  Chyba nie potrafię wytłumaczyć o jaki chodzi mu przypadek… ale jeszcze raz.    zatykamy możliwość powrotu wody do sumpa.  ostatnia komora ma pompygdzie woda wraca do Akwa. Tam jest również czujnik dolewki i wlewa się woda.  zatkany powrót, woda dalej dolewa się przez pompy, komora pusta wiec czujnik dolewki dolewa wodę i pompy ją wlewają. Wtedy przelewa się góra przez akwarium na mieszkanie.    najlepiej by było odciąć zasilanie z pomp gdy tylko będzie pusta komora. I wtedy też żeby dolewka się zatrzymała. Takie awaryjne odcięcie zasilania. Tylko nie mam pomysłu jak.    Zatkanie jest możliwe np gdy wpadnie ryba i bokiem zatka rewizję a główna rura spustowa również się zatka.    moze maloptawdopodobne ale możliwe i chciałbym taki przypadek Wykluczyć.     Góry dzięki za pomysły. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.