Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ujmując nic rdzawym, sam je mam i bardzo lubię, ładne i bardzo wdzięczne.do obserwacji, ale same w zbiorniku mogą być jednak zbyt monotonne kolorystycznie. Mix z Saulosi będzie  bardziej atrakcyjny wizualnie.

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)

Ok. Jeszcze pytanie o saulosi i s coral. 

Chciałem brać ryby z Tanmal ale oni mają tylko coral, które wyglądają mniej ciekawie niż klasyczne. Samce coral na filmach wydają się mniej wyraziste a samice pomarańczowe, te klasyczne samice wyglądają na żółte a pasy samców bardziej czarne?  

Edytowane przez Clakier
Opublikowano

Coral to sztucznie wychodowana/wyselekcjonowana odmiana. Mi osobiście się nie podoba i do tego wolę jednak ryby występujące naturalnie w jeziorze. Poszukaj dobrych jakościowo "zwykłych" saulosi. Ja nie kupuję ryb w Polsce, więc nie wiem gdzie takich szukać. Pewnie inni koledzy podpowiedzą jakiegoś pewnego dostawcę. Czasem lepiej dłużej poszukać czy poczekać, nawet dołożyć trochę więcej kasy. Te ryby będą Tobie towarzyszyć pewnie przez kilka lat. Więc warto znaleźć takie, z których będziesz potem naprawdę zadowolony.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, pulpet napisał:

Coral to sztucznie wychodowana/wyselekcjonowana odmiana. Mi osobiście się nie podoba i do tego wolę jednak ryby występujące naturalnie w jeziorze. Poszukaj dobrych jakościowo "zwykłych" saulosi. Ja nie kupuję ryb w Polsce, więc nie wiem gdzie takich szukać. Pewnie inni koledzy podpowiedzą...

Widzę że u nas w polecanych hodowlach brak czystych, wszędzie coral. Gdzie bierzesz w D rybki? Muszę rozejrzeć się w okolicach Berlina, bywam tam regularnie więc nie miał bym problemu z odbiorem. Mogę też zamówić do Berlina a później dowieść do domu. Ile czasu dają radę ryby w przesyłkach?

Opublikowano

Darek Gaża ma w końcu piękne saulosi zwykłe. Nie miał ich od x lat, więc jeśli ma znowu w ofercie to muszą być naprawdę spoko. Ostatnio wrzucał zdjęcie wybarwionych ryb, które ma ze stada hodowlanego i jak dla mnie miód malina. Zastanawiam się czy w nowym baniaku zamiast msobo, dać właśnie saulosi. Ma piękne czyste saulosi, nie coral. Pamiętam jak rok temu z nim rozmawiałem, że zdobył ładne stado saulosi i zobaczy co będzie jak wyrośnie z narybku.

• Dziękuję 1
Opublikowano
7 minut temu, ziemniak napisał:

Darek Gaża ma w końcu piękne saulosi zwykłe. Nie miał ich od x lat, więc jeśli ma znowu w ofercie to muszą być naprawdę spoko. Ostatnio wrzucał zdjęcie wybarwionych ryb, które ma ze stada hodowlanego i jak dla mnie miód malina. Zastanawiam się czy w nowym baniaku zamiast msobo, dać właśnie saulosi. Ma piękne czyste saulosi, nie coral. Pamiętam jak rok temu z nim rozmawiałem, że zdobył ładne stado saulosi i zobaczy co będzie jak wyrośnie z narybku.

Sprawdzalem u niego i zle spojrzałem. Myslalem ze jak brak foty, to brak towaru.  Jutro dzwonie rezerwowac.

Opublikowano (edytowane)

Co do wystroju, pod względem praktycznym, może się sprawdzić. Chociaż obawiam się, że przestrzenie między kamieniami, przy takich niedużych kamieniach, mogą być zbyt małe dla dorosłych ryb. Nie wystarczy, że będą się tam mieścić. Muszą mieć przestrzeń do swobodnego przebywania w nich. Póki masz jeszcze możliwość, pozbądź się większości z tej drobnicy i w jej miejsce dołóż większych kamieni i zrób to samo, co z mniejszymi, czyli groty i przepływy. Ryby na pewno będą miały dużo większą możliwość, żeby tam przebywać. Tak to wygląda u mnie i się sprawdza. Wymiary to 180x80x65 i jest tu tylko kilkanaście kamieni. IMG_20220115_003338.thumb.jpg.c9c91d6590b494aad2471f76e9fb0cb0.jpg

Co do rdzawych, to według mnie, nie są tak terytorialne, jak inne gatunki mbuny. Możesz je połączyć z saulosi. W jakim układzie to będzie funkcjonować, to czas pokaże. 

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 2
Opublikowano
6 minut temu, pozner napisał:

Co do wystroju, pod względem praktycznym, może się sprawdzić. Chociaż obawiam się, że przestrzenie między kamieniami, przy takich niedużych kamieniach, mogą być zbyt małe dla dorosłych ryb. Nie wystarczy, że będą się tam mieścić. Muszą mieć przestrzeń do swobodnego przebywania w nich. Póki masz jeszcze możliwość, pozbądź się większości z tej drobnicy i w jej miejsce dołóż większych kamieni i zrób to samo, co z mniejszymi, czyli groty i przepływy. Ryby na pewno będą miały dużo większą możliwość, żeby tam przebywać. Tak to wygląda u mnie i się sprawdza. Wymiary to 180x80x65 i jest tu tylko kilkanaście kamieni. IMG_20220115_003338.thumb.jpg.c9c91d6590b494aad2471f76e9fb0cb0.jpg

Co do rdzawych, to według mnie, nie są tak terytorialne, jak inne gatunki mbuny. Możesz je połączyć z saulosi. W jakim układzie to będzie funkcjonować, to czas pokaże. 

Jutro jadę po  większe kamulce. 

Czy te kamienie z tylu u Ciebie są oparte o szybę czy nie wolno tego robić ?