Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Jestem tu nowy . Po wielu latach bez akwarium założyłem dzisiaj  Malawi 200 l. Na filtrację biologiczna wybrałem Ikole 600 max przed nią prefiltr Hw 602. Ikola wkłady te co w zestawie i 2 l Matrixa . W prefilrze gąbki plus purigen . Za mechanika wybrałem  Aquaela Circulator 2000 z gąbką . Serpentynit na skałki .Trochę się naukladalem 

Dzisiaj zalane dodane bakterie Strachem stability i czekamy rybki pewnie za miesiąc. Mile widziane podpowiedzi co zmienić .

IMG_20220128_140112.jpg

Opublikowano

Witaj. Cieszy nowy adept biotopu Malawi. Mam nadzieję, że zbiornik docelowo będzie przykryty, albo dołożysz wysoką koronę, żeby nie zbierać ryb i wody z podłogi. Pyski to nie neonki, lubią sobie skoczyć czy chlapnąć wodą w czasie utarczek.

26 minut temu, Wedziu napisał:

W prefilrze gąbki plus purigen .

dodane bakterie Strachem stability i czekamy rybki pewnie za miesiąc.

Usuń z filtra Purigen, za wcześnie, zakłóci tylko start zbiornika. Bakterie to nie "Strachem" :), tylko Sachem, Stability nie są przeznaczone do startu, na starej stronie firmy było to dobrze wyjaśnione dlaczego. Jeśli nie chcesz kombinować do dodaj do zbiornika Sera Bio Nitrivec, albo tańsze i też dobre Bacto-Active Tropicala. A jeśli chcesz się pobawić w chemika to woda amoniakalna i Prodibio Biodigest albo Equo Bacterya.

• Lubię to 4
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Napisz co chcesz wpuścić, bo jak mbuna to za mało skały, jak non mbuna to za małe akwa moim zdaniem😉. Z moich doświadczeń prefiltr HW mocno tłumi przeplyw. Kombinowałem, przerabiałem doloty i w końcu zmieniłem na wewnętrzny Eheima.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
Godzinę temu, darkon napisał:

Witaj. Cieszy nowy adept biotopu Malawi. Mam nadzieję, że zbiornik docelowo będzie przykryty, albo dołożysz wysoką koronę, żeby nie zbierać ryb i wody z podłogi. Pyski to nie neonki, lubią sobie skoczyć czy chlapnąć wodą w czasie utarczek.

Usuń z filtra Purigen, za wcześnie, zakłóci tylko start zbiornika. Bakterie to nie "Strachem" :), tylko Sachem, Stability nie są przeznaczone do startu, na starej stronie firmy było to dobrze wyjaśnione dlaczego. Jeśli nie chcesz kombinować do dodaj do zbiornika Sera Bio Nitrivec, albo tańsze i też dobre Bacto-Active Tropicala. A jeśli chcesz się pobawić w chemika to woda amoniakalna i Prodibio Biodigest albo Equo Bacterya.

Auto korekta dlatego wyszedł Strachem 😂😂😂😂 Ok Może z czasem dokupie pokrywę ale na razie fundusze się skończyły dzięki za rady

47 minut temu, pulpet napisał:

Napisz co chcesz wpuścić, bo jak mbuna to za mało skały, jak non mbuna to za małe akwa moim zdaniem😉. Z moich doświadczeń prefiltr HW mocno tłumi przeplyw. Kombinowałem, przerabiałem doloty i w końcu zmieniłem na wewnętrzny Eheima.

Dodałem trochę kamieni myślałem nad mbuna . Z prefiltrem zobaczę jaki będzie przepływ i  może faktycznie zmienię na ten wewnętrzny Eheima dzięki 

IMG_20220128_164533.jpg

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Wedziu napisał:

Dodałem trochę kamieni myślałem nad mbuna . Z prefiltrem zobaczę jaki będzie przepływ i  może faktycznie zmienię na ten wewnętrzny Eheima dzięki 

IMG_20220128_164533.jpg

Wg mnie nadal zdecydowanie za mało. I staraj się użyć większych brył, między którymi ryby znajdą przestrzeń do ukrycia się, a samce stworzą swoje rewiry. Masz małe jak na Malawi akwarium. Pyszczaki są agresywne i terytorialne. Przy takiej aranżacji nawet mniej agresywne gatunki pokażą co potrafią i słabsze ryby nie będą miały wielkich szans.

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 1
Opublikowano

Witaj. Jak przedmówcy dodał bym większych kamieni.  Dodatkowo do filtra wewnętrznego dołożył bym jakąś rurkę,  przedłużkę aby gąbka była bliżej dna...