Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, ziemniak napisał:

IMO przerost formy nad treścią, z tego co pamiętam to nawet w akwarium roślinnym nie polecają.

Przy olbrzymich akwariach wręcz polecane, chyba, że uważasz murowane wielkie zbiorniki, jakie powstały w ostatnich czasach za przerost formy nad treścią.

W roślinniakach nie polecają, ze względu na rośliny, u nas tego problemu nie ma. W konkretnych przypadkach ogrzewanie denne, może być znacznie tańszą alternatywą niż upychanie kilku grzałek do akwarium.

Opublikowano

Spokojnie, jest niedziela. @wojluz nie ma wielkiego murowanego zbiornika. Chyba, że będzie taki stawiał. Po prostu uważam za zbyteczne takie ogrzewanie w akwarium ok 300L, a do tego kłopotliwe. Jest to moje zdanie.

Z tego co pamiętam to właśnie takie ogrzewanie jest polecane przez producentów do akwariów roślinnych. Pamiętam dyskusje na innym forum o tym jaki to ma świetny wpływ na rośliny, a rzeczywistość. Jednak teraz już nie muszę myśleć o roślinach.

• Lubię to 1
Opublikowano

Nad wyraz spokojnie piszę. 

Co do zbiornika jakie kolega ma, nie męczył bym się z podłączaniem kaloryferów do akwarium. Pytanie jednak było na tyle ogólne, że i ja odpowiadałem ogólnie,  a nie w odniesieniu do konkretnego zbiornika.

• Lubię to 2