Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzieki za wyczerpujaca informacje.

Mialbym jeszcze jedno drobna prosbe...

1. Masz fotki tego sumpa?

2. Moglbys narysowac jakis odreczny schemat? Bo sie jakos zagubilem z tymi zabezpieczeniami i cyrkulacja....

Pytanie dodatkowe - czy to to chalasuje? Duze akwarium bedzie stalo tam gdzie spimy a ze nie lubie jak mi cos halasuje (chlupocze) to

potrzebuje uzyskac efekt jak z filtrem zewnetrznym JBL/Eheim :-)

Opublikowano

IMHO (miałem sumpa ale już nie mam - inne priorytety)

możesz spokojnie osiągnąć taką głośność jak kubełek... przy zastosowaniu odpowiednich komponentów i rozwiązań

co do fot, to sump Kota jest na serwisie w DIY, a schematy są na stronie triamonda zdaje się... oj nie klikałeś linków widzę :P

Opublikowano

Kocie, nie neguję Twojego patentu z dziurką w powrocie pod lustrem wody, jednak układ można tak zaprojektować, że w sumpie zmieści się tyle wody ile jest w akwarium ponad miejscem zapowietrzania się tej rury przez jest zwykły otwór wylotowy :P

nie trzeba serwisować dziurki... :P choć pisałeś że lubisz :mrgreen:

Opublikowano

no można można .... . Generalnie u mnie wylot jest te 3cm pod piwerzchnia, żeby nie chlupotało. Ale pewnie da sie to zrobic bez dziurki. u mnie po prostu na poczatku nie było dziurki, i wszystko działało az do pierwszego zatrzymania filtracji :D Wtedy przyszła na świat dziurka :D Jest to zreszta patent który stosuje tez przy kubłach, żeby w razie rozszczelnienia kubła, albo pękniecia rury nie wypompowac całej wody z akwarium :)

Kot.

Opublikowano
Najlepszy jest drugi link..... :) kran prawie nad elektryka i super fajnie zakrecona rurka od powrotu :) Nie bede juz nawet wspominal o kombinacjach z przegrodami.

A bo akurat w solniczce te przegrody nie są potrzebne na media filtracyjne:)

Te wąziutkie przegrody są do odprowadzenia bąbli powietrza po przejściu wody przez odpieniacz:)