Skocz do zawartości

Akwarium Dredzika 150x60x60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 2.02.2022 o 20:16, Dredzik napisał:

Odośnie spienionego pcv, Czy warto kupować na allegro pcv czarne? Miał ktoś do czynienia z "kolorowym" pcv czy nie oddaje czegokolwiek do wody? 

Wpisz "Wrocław spienione pcv". Ja w ten sposób zamiast 100 zł, zapłaciłem 50 zł na miejscu.

• Lubię to 1
Opublikowano

Na allegro znalazłem czarne, 3mm w cenie 6.50 za 10cm2 i docinają na wymiar. Do mojego akwarium potrzebuje kawałek 140x60 i taki kosztuje 65 zł już z wysyłką. Myślę, że nie ma tragedii z tą ceną. 

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Byłem wczoraj w składzie kamienia. Trochę pogrzebałem i przerzuciłem kilka kilogramów. Na sucho wygląda to następująco:

IMG_20220225_132840.thumb.jpg.ba63bfae0d00926ab00cb991a9d9298f.jpg

Czy takie gruzowisko będzie odpowiednie dla mixu mbuna/nonmbuna? 

Otopharynx orange black dorsal 

Protomelas taeniolatus „Boadzulu Red Empress"

Pseudotropheus acei Luwala 

Labidochromis caeruleus 

Wymiary to mniej więcej 130/45/40 a kamienie to serpentynit. 

• Lubię to 3
Opublikowano
W dniu 26.02.2022 o 23:09, Jelonek napisał:

Dla twojej obsady chyba nawet za dużo kamieni, jakoże masz tylko jeden gatunek typowej mbuny.

Otopharynx jest pyszczakiem skalnym. Protomelas występuje od strefy piaszczystej poprzez przejściową do skalistej,wiec nonmbuna nietypowa, ale faktycznie jakąś plaża by się przydała. 

Opublikowano
11 godzin temu, Bezprym napisał:

ale faktycznie jakąś plaża by się przydała. 

Faktycznie, jak wsadzę kamulce do akwarium to trochę skrócę bryłę. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę się podziało ostatnio. Kamienie w akwarium, Piasek całe 50kg też. Na sucho wygląda tak:IMG_20220318_115001.thumb.jpg.11cd4964a618a1bcbca5e9ff13a5be99.jpg

Po zalaniu tak:IMG_20220323_184821.thumb.jpg.21cc9b552f5b37e95002e6b9740b1b17.jpg

Bakterie pracują i niedługo aktualizacja już z rybami. 

• Lubię to 9
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć! 

Tak jak się odgrażałem wracam z aktualizacją mojego baniaka: 22c81ae5-472f-4114-924c-a3ba7dd33dd7.thumb.jpg.eba974f218adaa1c3079c938b6b7b2ea.jpg

Obsada w baniaku:

Metriaclima callainos pearl white

Metriaclima sp. „msobo” Magunga

Chindongo demasoni

Melanochromis auratus

Pokarmy jakich używam to :

spirulina forte 36% od tropicala (granulki i tabletki przyklejane do szyby) 

tropical d-allio plus z czosnkiem

galaretka dla roślinożerców od mazuri

nori sprasowane

Największy problem z jakim w tym momencie się borykam jest film bakteryjny na tafli wody. Skierowanie wylotu filtra w górę  nie przynosi zadowalającego efektu. Niestety nie wchodzi w grę podniesienie wylotu filtra ponad tafle wody ze względu na zbyt małą odległość między krańcem szyby a taflą wody i niemałym wylotem fxa. Obecnie radze sobie z tym ściągając wodę do podlewania kwiatków (żona jest uradowana) z akwarium razem z filmem bakteryjnym. Zastanawiam się też nad użyciem skimmera tylko czy one nie zapychają się przypadkiem bardzo szybko?

Pozdrawiam! 

Edytowane przez Dredzik
  • Lubię to 5