Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Morganelo moje pytanie dotyczy jedynie ilości podmianki w moim zbiorniku. Wiem, że zrobię zbiornik minimum 10m3. Zastanawiałem się nad 20m3 ale cena dość wysoka. 

Zbiornik będzie zbierał też deszczówkę z dachu i podwórka, ale w planie mam pompę awaryjną lub przelew do rzeki płynącej w moim podwórku.

Pewnie zrobię przelew na wypadek jakiś gwałtownych ulew, ale chciałbym znać ilość wody, która spłynie dziennie z akwarium.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, bojack napisał(a):

@Morganelo moje pytanie dotyczy jedynie ilości podmianki w moim zbiorniku. Wiem, że zrobię zbiornik minimum 10m3. Zastanawiałem się nad 20m3 ale cena dość wysoka. 

Zbiornik będzie zbierał też deszczówkę z dachu i podwórka, ale w planie mam pompę awaryjną lub przelew do rzeki płynącej w moim podwórku.

Pewnie zrobię przelew na wypadek jakiś gwałtownych ulew, ale chciałbym znać ilość wody, która spłynie dziennie z akwarium.

To jak masz rzeczkę w okolicy to wygrałeś w totka  :)... Co do ilości wody, to nie jest problem, zależy jak ustawisz automatyczne dolewanie i na ile litrów :), a od tego policzyć to już z górki... Biorąc pod uwagę Twój zbiornik i powiedzmy 10% dziennie to masz okolice 1m3 wody podmienionej... Większa podmianka raczej nie będzie potrzebna o ile ryby nie są jakimiś brudasami... Problem podmiany jest raczej z temperaturą wody dolewanej, abyś nie wychłodził zbiornika, bo nie wiem jakie są ryby i temperatury u Ciebie... Reszta to ustawienia i tyle... Licząc na spokojnie to dla mnie było by takie ustawienie podmiany aby dziennie podmienić maksymalnie 3% zbiornika lub łącznie tygodniowo 10-20%...

Edytowane przez Morganelo
Opublikowano

A to Ty myślałeś, że to do Ciebie? 🤣 Jak coś, to też mogę pomóc 🤣

To ile tej podmiany dziennie/tygodniowo? 😛

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.03.2025 o 00:25, bojack napisał(a):

Siema wszystkim. Przymierzam się na zakopanie zbiornika do którego będzie spływać woda że stałej podmiany. Jak powinienem ustawić podmianę w takim zbiorniku - ile litrów dziennie?

Dla 10 000 l wody netto i karmy 40% białka:

1% tygodniowo podmiany na każdy 1g karmy dziennie da max 20 ppm azotanów w zbiorniku.

lub inaczej: 

azotany(ppm) = (pojemność akwarium(l)/500) * karmienie dziennie(g) /podmiana tygodniowo (%)

Np. Jeśli będziesz karmił 10g dziennie i podmieniał 5% tygodniowo(ciągła podmiana), uzyskasz 40 ppm azotanów.

Edytowane przez triamond
Opublikowano
W dniu 22.03.2025 o 09:50, triamond napisał(a):

azotany(ppm) = (pojemność akwarium(l)/500) * karmienie dziennie(g) /podmiana tygodniowo (%)

Dzięki, o to mi chodziło. Czyli zakładając 40g karmy dziennie, muszę podmienić 2000L tygodniowo, co daje 8k L w miesiącu z samego akwarium.

Jak by nie patrzył, muszę zrobić zrzut wody ze zbiornika zewnętrznego do rzeki lub jakiejś studni chłonnej, a sam zbiornik bardziej liczyć na zapotrzebowanie do podlewania.