Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Postanowiłem zapytać u was na forum gdyż widzę że ono jest bardzo aktywne 
Jestem zielony w dziedzinie akwarystyki i potrzebowałbym porady fachowców.
W firmie w której jestem przyjęty posiadamy na dziale akwarium 300litrów . Gatunki są w nim pomieszane i cieżko jest utrzymać w czystości. Pomyślałem że postaram się nim zająć więc zacząłem od podmianek wody , prawie co dwa dni podmieniałem jakies 40litrów wody ale nadal nie jest ona czyste takie jak bym chciał. Wyczyściliśmy filtr zewnętrzny który jest w opłakanym stanie (chinol HW co ma niby 1000litrów/h ) Po wyczyszczeniu zmierzyłem w nim przepływ i wyszło zaledwie 180litrów/h, potem chłopaki z działu stwierdzili że kiedyś zanim mnie nie było w firmie to przy czyszczeniu go uszkodzili i tak zostało. Stwierdziłem że w tym pewnie będzie największy problem i zamówiłem nowy filtr. Z racji że ten tutaj w firmie służył ponoć długimi latami to zamówiliśmy podobnego chinola ale mocniejszego bo dokładnie model to HW-304A
Moje pytanie teraz do was, czy taki filtr wystarczy na akwarium 300litrów bez używania innych dodatkowych prefiltrów itp ? 
Planuję po przyjściu tego nowego filtra wystartować akwarium na nowo. Wszystko z niego wywalić , szkło wyczyścić i ogólnie na nowo wystartować. Czy to aby dobry pomysł czy lepiej jest po prostu dołożyć ten filtr już do założonego ale zaniedbanego akwarium ?
Proszę o jakieś porady , budżet nie mam wielki bo praktycznie wydałem wszystko na nowy filtr
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Plan jest taki że w przyszłym tygodniu będę się brał za to akwarium 

Opublikowano (edytowane)

Witam, bardzo ogólnikowo napisane, żadnych zdjęć, opisu obsady itp. Skąd wlewana nowa woda? Ten nowy filtr może wystarczy a może nie. Zależy ile jest ryb i jakich itd itd.

Edytowane przez Pikczer
Opublikowano

W akwarium obecnie znajduje się 10x pielęgnice zebra(5 samców i 5 samic). Są to osobniki duże bo po 12cm około i składają co chwilę na przemian ikrę. Dwa dorosłe glonojady , dwa mieczyki , dwa skalary , labeo , jeden ślimak helmet i helenka

Woda którą dolewalem to zwykła kranówka. Jak będę jutro w pracy to postaram się wrzucić jakieś zdjęcia 

Opublikowano
Godzinę temu, Pikczer napisał:

Trochę nie ten biotop

Już po pierwszym poście można się domyślić, że nie chodzi o Malawi, ale nie w tym rzecz. Kolega potrzebuje pomocy odnośnie filtracji i nie zagłębiając się w obsadę i biotop postarajmy się mu pomóc.

Kolego @DziubsoN piszesz, że wyczyściłeś filtr zewnętrzny. Napisz w jaki sposób to zrobiłeś i co dokładnie się w nim znajdowało? Jeśli wyczyściłeś wszystko pod bieżącą wodą to może być problem. Moja sugestia jest taka, przełóż to wszystko co znajdowało się w starym filtrze do tego nowego i uruchom go, niech tak pracuje przez kilka tygodni. Akwarium na razie nie ruszaj, być może nie jest konieczny restart. Jest duże prawdopodobieństwo, że nowy (sprawny) filtr oczyści wodę i wtedy może wystarczy tylko wyczyścić dokładnie szyby, odmulić podłożę i ewentualnie oczyścić z glonów rośliny, jeśli są. Niestety mimo małego budżetu będziesz musiał zaopatrzyć się w podstawowe testy kropelkowe No2 i No3 (może być Zoolek) Kup je jak najszybciej, zrób pomiary i napisz jakie wyniki i będziemy dalej radzić:)

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, DziubsoN napisał:

tak, filtr czyściliśmy pod bieżącą wodą.

Może nie zabiłeś całej biologii🤔 Tak czy inaczej zrób tak jak pisałem wcześniej. Na temat preparatów się nie wypowiem, bo raz że ich nie znam, a dwa jak już zauważyłeś trafiłeś na forum Malawi, a w tym biotopie nie ma konieczności używania tego typu preparatów, ponieważ w naszych akwariach nie ma roślin. Skupmy się na filtrze, bo tego dotyczy temat. Informacji i porad dotyczących pielęgnacji roślin i ryb z Twojego biotopu musisz poszukać na forach o odpowiedniej tematyce.

Opublikowano (edytowane)

No i te fotki by się przydały, nierozmazane :)

Z mojego skromnego doświadczenia dokupcie jakieś bakterie i jak najszybciej trzeba je zaaplikować. Niech sobie działają. Od dawna używam bakterii w proszku Azoo, ale spróbowałem kilka dni temu polecane tutaj Prodibio Biodigest. Chyba nazwa poprawna. No i albo mi się wydaje albo ciut lepiej działają. Może dlatego że w płynie? Wystarczy na razie jedna ampułka, koszt 5 zł. Ale nie zaszkodzi mieć i drugą na później :)Jak biologia będzie szaleć to do tego Sera Toxivec około 150ml butelka. Koszt około 25-35 zł. To jest po to żeby w razie czego ryby przeżyły jakby niektóre paskudztwa były zbyt wysokie. 

Z czasem jak się akwarium ustabilizuje to teoretycznie nie trzeba dodawać bakterii, ani lać chemii. 

Poszukaj tu na forum " ustrojstwo do nalewania wody". Przez filtr węglowy dolewa się wodę do akwarium, wtedy ryby i bakterie będą szczęśliwe :)

Koszt ustrojstwa tak do 100zl z wężem lub korpus i filtr a wodę można nosić wiadrem. Taniej :)

Wszystko co jest wyciągane z akwarium i ma tam wrócić to należy płukać w wodzie z akwarium. Nie musi być idealnie czyste. 

Chlor i inne związki z kranu wybijają bakterie, a to dzięki nim też będzie ładna woda. 

Tak na szybko bo coś mi się pracować nie chce dzisiaj :)

https://allegro.pl/oferta/sera-toxivec-250ml-usuwa-toksyny-11286826290

https://allegro.pl/oferta/prodibio-biodigest-1-amp-bakterie-nitryfikacyjne-10899382412

https://allegro.pl/oferta/filtr-do-wody-korpus-1-emi-10-klucz-uchwyt-8158233838

Najlepiej 1/2 cała, do tego szybkozlaczka do węża ogrodowego wkręcana z jednej strony, a z drugiej złączka nypel 1/2 cała lub inny typ aby podłączyć wodę z kranu, prysznica etc.

https://allegro.pl/oferta/filtr-do-wody-wklad-10-weglowy-bl10-ustm-blok-8147805856

To do korpusu. Filtr wystarczy na kilka miesięcy.

Poszukaj gdzie taniej :)

A z roślinami to kiedyś w innym biotopie średnio mi rosły, ale za to w Malawi obecnie rosną super. Jedna kulka nawozowa JBL pod korzenie. Nic więcej. Nic nie leje do wody.

https://allegro.pl/oferta/jbl-20-kugeln-najlepszy-nawoz-dla-roslin-5413090162

Edytowane przez Pikczer
Opublikowano (edytowane)

Bez paniki. Po co lać bakterie czy inną chemię do akwarium, które funkcjonuje od kilku lat? Te 40 litrów wody z kranu na pewno nie zaszkodziło rybom ani bakteriom. Nawet niesprawny filtr, który pracował z wydajnością 180l/h nie był w stanie zaburzyć stabilności biologicznej skoro ryby żyją i chyba mają się dobrze jeśli co chwilę się trą. Jedynie wypłukanie wkładów filtra w wodzie z kranu mogło zachwiać biologią, ale myślę że bakterie znajdujące się w akwarium szybko trafią do filtra i go ponownie zasiedlą i wszystko wróci do normy. Dlatego poleciłem zakup testu No2, żeby w tej początkowej fazie po zmianie filtra, mieć pod kontrolą przebieg tego procesu.

Edytowane przez Bartek_De