Skocz do zawartości

450L parametry wody w kranie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, czy moja woda w kranie nadaje się na malawi? Czy będzie trzeba ją korygować? (obsada jeszcze nie jest znana)

Woda w kranie:

PH - 8

KH - 11

GH - 9

NO2 - 0

NO3 - <0,5

FE - 0

CO2 - 6,5

Wszystkie testy jakie mam, kropelkowe JBL.

W zbiorniku na razie testów nie robię bo jeszcze 2 dni temu było tam pełno korzeni i pawiookie, więc wyniki będą raczej nie miarodajne?

Edytowane przez adrianswdn
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie,

piszę tutaj, żeby nie zaśmiecać forum nowymi, takimi samymi wątkami. Otóż jak może niektórzy wiecie z innych moich wpisów mam w domu akwa 450l, dokopałem się ostatnio do wyników wody w poszczególnych ujęciach wody i prezentują się one tak:

1) pH 7.4; jon amonowy NH4 0.257 mg/l; azotyny NO2 <0.040mg/l; azotany NO3 0.230 mg/l; mangan 121 mcg/l; żelazo 1040 mcg/l

2) pH 7.4; jon amonowy NH4 0.072 mg/l; azotyny NO2 <0.040mg/l; azotany NO3 0.662 mg/l; mangan <15 mcg/l; żelazo <50 mcg/l

3) pH 7.6; jon amonowy NH4 0.157 mg/l; azotyny NO2 <0.040mg/l; azotany NO3 0.248 mg/l; mangan 95 mcg/l; żelazo 994 mcg/l

4) pH 7.7; jon amonowy NH4 <0.050 mg/l; azotyny NO2 <0.040mg/l; azotany NO3 0.625 mg/l; mangan 18 mcg/l; żelazo 60 mcg/l

5) pH 7.2; jon amonowy NH4 0.394 mg/l; azotyny NO2 <0.040mg/l; azotany NO3 0.262 mg/l; mangan 208 mcg/l; żelazo 2335 mcg/l

6) pH 7.3; jon amonowy NH4 0.176 mg/l; azotyny NO2 <0.040mg/l; azotany NO3 1.08 mg/l; mangan <15 mcg/l; żelazo <50 mcg/l

W moim przypadku woda pochodzi prawdopodobnie z ujęć 1, 2 gdyż do nich mam najbliżej. Ponadto miejska spółka podaje, że: 

Cytat

Jakość wody dostarczanej odbiorcom na terenie miasta i gminy jest bardzo dobra i spełnia wszystkie normy sanitarne w zakresie parametrów fizykochemicznych i bakteriologicznych, które zostały określone zarówno przez polskie jak i unijne przepisy prawne. Ujmowana przez nas woda pochodzi z podziemnych pokładów wodonośnych położonych na głębokości ok. 100 m. Wody tego typu podlegają naturalnej filtracji w warstwach geologicznych, gdzie następuje proces oczyszczania wody.

Woda podziemna w Siedlcach jest wolna od bakterii, dlatego też nie ma potrzeby chlorowania wody. Z tego tytułu woda zachowuje swoje wysokie walory zdrowotne i smakowe. Do innych niewątpliwych walorów użytkowych wody należy zaliczyć zbliżony do obojętnego odczyn, a ponadto zawartość śladowych ilości związków żelaza i manganu oraz niską zawartość związków azotowych.
Woda siedlecka charakteryzuje się średnią twardością, ,co jest korzystne zarówno dla zdrowia konsumenta jak i dla urządzeń wodociągowych.
Twardość wyrażana w różnych jednostkach jest następująca :4 mval / dm3, 200 mg CaCO3 / dm3, 2 mmol / dm3, 11,2 stopni niemieckich, 20 stopni francuskich.Łączna ilość składników mineralnych w siedleckiej wodzie wodociągowej wynosi ok. 380 mg/l, dzięki czemu można ją zakwalifikować do naturalnych wód źródlanych, nisko zmineralizowanych, niskosodowych i odżelazionych.

Wydaje mi się, że chyba mogę wpuszczać ją bezpośrednio do baniaka?