Skocz do zawartości

Dodatkowe samce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam może to głupie pytanie ale czy mogę do akwarium z przykładowo jednym haremem wpuścić same samce innych gatunkow

Edytowane przez Bartek_De
Literówka
Opublikowano
6 godzin temu, Wicek napisał:

Witam może to głupie pytanie ale czy mogę do akwarium z przykładowo jednym haremem wpuścić same samce innych gatunkow

Jeśli wpuścisz z zupełnie innej grupy samce to nie będą walczyć o samice. Ja mam u siebie taki mix od dawna. Nikt nie ingeruje w obce samice. Ale wyraźnie się różnią gatunki. 

Opublikowano (edytowane)

@Wicek Wątek połączyłem z innym, bardzo podobnym Twoim tematem. Wystarczyło inaczej sformułować pytanie i nie byłoby potrzeby tworzenia nowego tematu.

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano

Z tego co wiem to takie akwaria są popularne na zachodzie, zwłaszcza w stanach zj. Częściej z gatunków non mbuna gdyż te nie przywiązują wagi do swoich grot. Samce pływają razem , a z racji braku samic nie mają o co ze sobą konkurować. Z mbuną może być trochę gorzej bo samce najprawdopodobniej obejmą swoje jaskinie i w nich będą siedzieć schowane. Tak być może ale nie musi bo przy naszym biotopie raczej nie ma pewników, a zachowania bywają różne. Może wypowie się ktoś kto tego już próbował. Ja osobiście spróbował bym ale w większym szkiełku jako drugie malawi. Ten pomysł rozwiązuje problem z redukcją samców w obsadzie.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Falcowski napisał:

Miałem Kadango samca w akwa z 3 pozostałymi gatunkami ze stopki i był bardzo grzeczny. Jak dałem mu samicę, to dopiero zaczął wariować. Więc OK.

eh te baby ;)

• Haha 2