Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz78 napisał:

Mam aquael turbo 2000 ale wyciągnąłem go z akwa bo nie spełnia funkcji filtracyjnej, no chyba że to ma być filtracja biologiczna tak że bakterie zasiedlaja gąbkę a woda przez nia przepływa i tak się biologicznie filtruje ale jako mechanik to nie spełnia funkcji filtrującej bo woda przepływa przez gąbkę z taką siła że wszystkie brudy przelatują przez gąbkę a gąbkę mam oryginalną

A u mnie Tomku zdaje to egzamin. Pamiętajmy , że koleżanka będzie miała układ z prefiltrem Eheim na zasysie biologa. Mam tak samo. I w tych warunkach u mnie nie mogę  narzekać na to , że mam słabą filtrację mechaniczną. Jest super. Jak poszukasz stare moje tematy czy posty to też twierdziłem tak jak Ty  , że woda przelatuje bez specjalnej skuteczności. Często na ten temat dyskutowałem z poznerem bo on Twierdził to co ja teraz a ja to co Ty dzisiaj napisałeś. Ponownie przyznam , że pozner miał rację  bo sam to spróbowałem i mam do dzisiaj.

• Lubię to 1
Opublikowano

Prefiltr Eheima spokojnie podepniesz pod Aquael 2000. Moim zdaniem będzie to lepsze rozwiązanie na filtrację mechaniczną. Możesz nawet do prefiltra w miejsce gąbek włożyć watolinę. 

Ikolę bym zostawił bez prefiltra. Posiadam ten model już kilka lat, i szczerze mówiąc, tylko raz go otwierałem w celu zobaczenia czy wkłady gąbkowe i watolita z zestawu są zabrudzone. Nic takiego nie miało miejsca. Także jeśli ikola ma być biologiem to gąbka z zestawu spokojnie wystarczy. Ewentualnie można w drugi kosz dodać ceramiki, ale nie jest to konieczne, bo biologia wytworzy się nawet w gąbce,i będzie działać mechanicznie jak i zarówno biologicznie. 

• Lubię to 4