Skocz do zawartości

Przeloty w akwarium pod filtrację narurową

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć i czołem 

Po dłuższej przerwie związanej z przeprowadzką chciałbym wrócić do Malawi. Stelaż zamówiony a baniak będzie skromny 450l. Chce już go zamówić ale tu nasuwa się pytanie jaki przelot np przy zastosowaniu rur zgrzewanych 25mm. Wyszedłem z wprawy:)
Jakmaja się wymiary cale gwintów, średnica rur i przeloty.

Może ktoś mądrzejszy w tych sprawach opisałby od czego to zależy np średnica rur w narurowcu to jaki gwint można zastosować i jakiej średnicy do tego przelot dajemy np vdl.

dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano

Czemu akurat system zgrzewany? Grube ścianki rur co daje mniejszą średnicę wewnętrzną = mniejszy przepływ wody. Większe kształtki niż w systemie klejonym, całość zajmie więcej miejsca w szafce plus gdzie niegdzie może być problematyczne podejście ze zgrzewarką. Z klejonego byłoby łatwiej. Generalnie wszystkie przeloty są przewidziane i zwymiarowane pod system klejony, ale gwinty w obu są jednakowe. W systemie pvc-u jest tak: rura 25 = gwint 3/4" rura 32 = gwint 1"

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

Wcześniej robiłem na zgrzewanych i wydają mi się bezpieczniejsze i trochę się obawiam klejonych. 
czyli rozumując rura 25mm gwint 3/4 a przelot kupić tez 25mm bo nie pamietam 😕

Albo czy przelot vdl 25mm ma gwint 3/4?

3C0EF5AC-1F2E-4507-B16D-87C62C821D95.jpeg

Edytowane przez JEFFIK
Opublikowano (edytowane)

Czy przelot 25 ma gwint 3/4? Raczej nie🤔 Jest na pewno większy, bo to jest gwint pod nakrętkę, którą dokręcasz i uszczelniasz przelot do dna zbiornika. Dopiero do wewnątrz przelotu wklejasz rurę. Jak wspomniałem, wszystkie przeloty są przewidziane pod system klejony. Są jeszcze przeloty tego typu https://allegro.pl/oferta/przelot-przez-szkło-vdl-25-mm-8956015258 gdzie rura przechodzi przez przelot i uszczelnia się ją dokręcając nakrętkę z uszczelką (bez klejenia) ale nie wiem czy średnice zewnetrzne rur klejonych i zgrzewanych są takie same. Jeśli tak jest to jest to jedyne wyjście dla Ciebie.

Nie polecam nakręcania na przelot czegokolwiek innego niż nakrętka mocująca. Na rysunku masz zawór nakręcony bezpośrednio w przelot. To może skończyć się katastrofą, bo ścianka przelotu jest dość cienka i może pęknąć. Nawet nie wiem czy to jest gwint calowy, być może jest metryczny, a wtedy przy próbie wkręcenia zaworu po prostu go zerwiesz.

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano

Może inaczej 

chciałbym dać ten przelot rurka do góry a gwintem do dołu. 

https://trzmiel.com.pl/pl/p/Przelot-przez-szkło-VDL-20mm/6872?gclid=Cj0KCQjwnoqLBhD4ARIsAL5JedLdcLtGhccIhdBjSh8Zn23WiYNX2bHh1_bhsdALurMqVSA9XfRQjF0aAp9NEALw_wcB

skręcić go i od dołu pewnie zostanie mi gwintu aby nakręcić to:

image.png.e3d5b5179f3040bd416166870f7e37d5.png

Od tego będzie szło w dół kolanko zgrzewane z jednej strony z gwintem 25mm.

1. Jakiej wielkości przelot kupić aby nakręcić bez redukcji zaworek 3/4.

już chyba prościej się nie da:)

Tyle osób ma narurowce i faktycznie nikt nie pamięta jaki przelot użył?

Opublikowano

No przecież Ci napisałem. Na gwint od przelotu nie nakręca się żadnych zaworów. Już prościej się nie da. Do przelotu wklejasz rurę i dalej kształtki jakie chcesz. Jeśli przelot 25 to wklejasz rurę 25, jeśli przelot 20 to rura 20 itd...

I to tyle z mojej strony, dalej rób jak chcesz, ale na swoją odpowiedzialność.

Opublikowano (edytowane)

Bartek nie zrozum mnie źle ale nie chodzi mi o wklejanie rury jak mam gwint. Wcześniej robiłem narurowca tak jak napisałem czyli nakręciłem od dołu na gwint przelotu zaworek ze srubunkiem i hulało to 3 lata przy 800litrach. Po prostu nie pamietam jakiej średnicy kupowałem przelot😉

zadzwonie po prostu do trzmiela i zapytam, będzie prościej😁

Yaro dzieki bardzo ciekawe rozwiązanie.

Edytowane przez JEFFIK
Opublikowano
49 minut temu, JEFFIK napisał:

Bartek nie zrozum mnie źle ale nie chodzi mi o wklejanie rury jak mam gwint.

Dobrze Cię zrozumiałem i wiem jak chcesz to rozwiązać. Również mam narurowca i przelot 32mm. Tak na oko to gwint na tym przelocie to 1,1/4" a może 1,1/2". Teraz wyobraź sobie jaki Twój przelot musiałby być wąski żeby nakręcić na niego zawór 3/4". Nie wiem czy w ogóle taki dostaniesz. A może ja się mylę i faktycznie ten 20mm będzie pasował, tyle że wtedy będziesz miał duże przewężenie skoro resztę instalacji chcesz zrobić z rur 25mm. Nie ma co gdybać, najlepiej jak zadzwonisz i się dowiesz.

20211013_220758_001.thumb.jpg.bc10d1596750dcd443b4dea36194a436.jpg

Godzinę temu, JEFFIK napisał:

Yaro dzieki bardzo ciekawe rozwiązanie.

Przelot, który pokazał Ci @yaro to dokładnie ten sam, który zaproponowałem Ci w poście #4 tyle, że innego producenta. I to w mojej opinii jest rozwiązanie dla Ciebie pod warunkiem, że rury zgrzewane i klejone mają dokładnie taką samą średnicę zewnętrzną (tego nie wiem, bo nigdy nic nie robiłem w systemie zgrzewanym) W przelot 25mm wsuwasz wtedy kawałek rury 25mm i zabezpieczasz nakrętką, od dołu zgrzewasz taką złączkę https://allegro.pl/oferta/zlaczka-gz-fi-25x3-4-pp-r-zgrzewane-10543485409 i masz po problemie. Mam nadzieję, że pomogłem:)