Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.  Dziś zauważyłem wzdęty brzuch u jednej z ryb.

20211012_175129.thumb.jpg.3a328bf3be821ddcf28633d1402b4fb3.jpg

1. Awkarium 200x50x60 - 600L

2. Obsada ( wszystko maluchy) :

- 14 szt Metriaclima msobo magunga

- 16 szt Pseudotropheus Acei Luwala

- 6 szt Metriaclima fainzilberi Maison Reef

- 8 szt Metriaclima Zebra Gold Kawanga

- 8 szt Metriaclima sp. elongatus chewere

3. Filtracja turbokaseciak na pompie DCP 5000

4. Karmię 2-3 x dzień. Raz w tygodniu karmię 1 x dziennie ( taka mini głodówka). Pokarmy : Omega One Veggie Kepl Flakes, Omega One super Color Flakes i Naturefood Premium Chilid Plant- S granulat. Wczoraj i przedwczoraj poczęstowałem ryby pokarmem Ocean Nutrition Spirulina Flakes i dzisiaj cos takiego.  

5. Parametry wody : NO2 - 0,025, NO3 - 10-15, PH - 7,8-8,0, KH-12,26,  temp 26-28* C

6. Podmiany wody raz w tygodniu 30% słupa wody przez ustrojstwo w wersji I

Dziś po powrocie z pracy zauważyłem taki brzuch u ryby jakby połknęła kamień. Ryba trzymała się przez 2-3 godziny schowana w grocie, ale teraz jak piszę ten post to pływa już po akwarium i brzuch wygląda lepiej ( jakby zrobiła dużego kloca i jej trochę przeszło ). Chciałem sprawdzić czy podpłynie po pokarm  i zamarkowałem karmienie, czyli otworzyłem pokrywę i włączyłem feed na pompie i wtedy wypruła z groty pod samą taflę wody i czekała na pokarm. Ryby dziś były karmione tylko delikatnie z rana i do tej pory nic. Mam już pierwsze glony na kamieniach i ta ryba skubie teraz kamienie.

Co to może być? Co robić w tej sytuacji? Czy to bloat? Naturalne wydaje mi się nie karmienie na pewno dzisiaj już nic. 

Z apteczki mam parę preparatów jak coś, między innymi Protocaps M i trochę innych które jedni uważają za leki, drudzy za suplementy , a jeszcze inni za bzdety i zbędne wydawanie kasy. 

Opublikowano
14 minut temu, klinsman87 napisał:

Naturalne wydaje mi się nie karmienie na pewno dzisiaj już nic. 

Nawet 2-3 dni możesz nie karmić. Rybom to nie zaszkodzi, a Ty będziesz mógł przez ten czas poobserwować. Być może ryba się zapchała.

• Lubię to 3
Opublikowano
2 godziny temu, klinsman87 napisał:

Witam.  Dziś zauważyłem wzdęty brzuch u jednej z ryb.

20211012_175129.thumb.jpg.3a328bf3be821ddcf28633d1402b4fb3.jpg

1. Awkarium 200x50x60 - 600L

2. Obsada ( wszystko maluchy) :

- 14 szt Metriaclima msobo magunga

- 16 szt Pseudotropheus Acei Luwala

- 6 szt Metriaclima fainzilberi Maison Reef

- 8 szt Metriaclima Zebra Gold Kawanga

- 8 szt Metriaclima sp. elongatus chewere

3. Filtracja turbokaseciak na pompie DCP 5000

4. Karmię 2-3 x dzień. Raz w tygodniu karmię 1 x dziennie ( taka mini głodówka). Pokarmy : Omega One Veggie Kepl Flakes, Omega One super Color Flakes i Naturefood Premium Chilid Plant- S granulat. Wczoraj i przedwczoraj poczęstowałem ryby pokarmem Ocean Nutrition Spirulina Flakes i dzisiaj cos takiego.  

5. Parametry wody : NO2 - 0,025, NO3 - 10-15, PH - 7,8-8,0, KH-12,26,  temp 26-28* C

6. Podmiany wody raz w tygodniu 30% słupa wody przez ustrojstwo w wersji I

Dziś po powrocie z pracy zauważyłem taki brzuch u ryby jakby połknęła kamień. Ryba trzymała się przez 2-3 godziny schowana w grocie, ale teraz jak piszę ten post to pływa już po akwarium i brzuch wygląda lepiej ( jakby zrobiła dużego kloca i jej trochę przeszło ). Chciałem sprawdzić czy podpłynie po pokarm  i zamarkowałem karmienie, czyli otworzyłem pokrywę i włączyłem feed na pompie i wtedy wypruła z groty pod samą taflę wody i czekała na pokarm. Ryby dziś były karmione tylko delikatnie z rana i do tej pory nic. Mam już pierwsze glony na kamieniach i ta ryba skubie teraz kamienie.

Co to może być? Co robić w tej sytuacji? Czy to bloat? Naturalne wydaje mi się nie karmienie na pewno dzisiaj już nic. 

Z apteczki mam parę preparatów jak coś, między innymi Protocaps M i trochę innych które jedni uważają za leki, drudzy za suplementy , a jeszcze inni za bzdety i zbędne wydawanie kasy. 

U mnie ostatnio jedna tak miała, nowa , świeżo kupiona. Wyglądała podobnie czyli jakby zjadła kamień. Wytrzymała może dobę, nawet głodówka nie pomogła. Nie wiem co to było. Może przez zmianę jedzenia. 

Ale skoro Twoja myśli o dalszym jedzeniu to chyba jakieś zatwardzenie było tylko :)