Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W moich poszukiwaniach fajnego własnego akwa trafiam na kolejna minę...

Jak rozmieścic elementy osprzętu akwarium przy zastosowaniu standardowego tła z zywicy (typu WROMAK czu EKOL)??

Biorąc pod uwagę wyżłobienia w pokrywie wypadałoby aby znalazły się one na tylnej ścianie akwa, natomiast biorąc pod uwagę głębokośc tła (ok.7 cm) to nie bardzo to widzę...:-/

Macie jakieś gotowe patenty??

Jeżeli masz problem z rurkami od filtra - ja to kiedyś rozwiązałem w następujący sposób. Kupujesz dwa zagięcia do węża od pralki automatycznej w sklepie AGD, tłumacząc, że chcesz wylot węża z pralki skierować do zlewu ;-). Do tego dokupiłem ściągacze plastikowe do kabli elektrycznych. Węże prowadzę przez zagięcia ściągając ściągaczami - bo te zagięcia przypominają zagiętą na kole łyżkę do butów ;-). Średnica łuku to ok. 15 cm, więc omijasz tło - ja dodatkowo miałem przeszkodę w postaci wklejki 5cm szyby jako wzmocnienia prostopadle do tyłu akwarium. Z plastikowych rurek musiałem zrezygnować - jedynie zastosowałem proste włożone do węża, ale już w akwarium.

Jeśli węże stają się zbyt krótkie - trzeba kupić dłuższe.

A na zewnątrz zawsze stosuje od lat jeden patent - 5 cm poniżej poziomu wody mam ściągaczami spięte na wężach i kablach gąbki od mycia naczyń. Zanim na to nie wpadłem - zgnoiłem trochę panele, bo podczas konfliktów w akwarium, ryby wychlapały na rury wodę, a ta znalazła ujście w dół na podłogę. Teraz na taką ściekającą wodę jest blokada w postaci przypiętej gąbki-myjki.

Kiedyś też zrobiłem instalację z rurek PCV, ale nie polecam - po pół roku były na kolankach nie do wyczyszczenia - stąd węże są lepsze niż kolanka PCV ;-)