Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim zbiorniku o wymiarach 200x50x60 posiadam filtrację turbokaseciak na pompie DCP 5000 L/h. Wylot tak mam skierowany pod kątem, że sika na tylną szybę i trafia w taflę wody. Wiadomo mogę sobie dowolnie ustawić wylot pomy. Dzięki temu na 150-160 cm na tafli nie ma filmu bakteryjnego, ale na drugim końcu baniaka zbiera mi się kożuch. W kaseciaku mam wycięty skimer, ale nie pomaga na tyle żeby pozbyć się filmu bakteryjnego. Stąd pytanie jaki falownik nie za miliony mogę dać z drugiej strony żeby z dwóch stron ruszać taflą wody? Tylko mam jeden dylemat, a mianowicie jak karmię ryby to wciskam feed na pompie i wtedy na 10 minut ryby mają czas na obiadek. Czy jest jakiś model falownika z taką samą funkcją feed? Chodzi mi o to żeby nie musieć przed i po karmieniu ręcznie go włączać i wyłączać. Przy DCP jest wygoda z tym :)

Pompa DCP jest mega cicha i tego samego, lub o zbliżonej głośności oczekiwałbym od falownika + magnes który utrzyma go na szybie 12 mm, ale to nie problem raczej w tych falownikach premium, ale jak już nadmieniłem lwią część załatwia DCP a falownik ma być jako uzupełnienie, więc nie za miliony. Ale tak myślę, że jednak cichy falownik będzie najbardziej pożądany, bo nie chce przyoszczędzić na zakupie, a później słuchać głośnej pracy i się złościć, że nie kupiłem czegoś solidnego.

Opublikowano

Falowniki "jebao" te z regulatorami mają takie funkcje. Nie są aż takie drogie. Można dla wygody wejść na pewien portal All... I tam jest tego mnóstwo do porównania. Ja mam eheima stream on, cichy ale bez bajerów niestety. A przydałoby się takie coś. Chyba coś z Tunze i fluval też widziałem. Ale ceny nie zawsze są "subtelne". 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, klinsman87 napisał:

Dzięki temu na 150-160 cm na tafli nie ma filmu bakteryjnego, ale na drugim końcu baniaka zbiera mi się kożuch. W kaseciaku mam wycięty skimer, ale nie pomaga na tyle żeby pozbyć się filmu bakteryjnego. Stąd pytanie jaki falownik nie za miliony mogę dać z drugiej strony żeby z dwóch stron ruszać taflą wody?

Jeżeli jedynym problemem jest wspomniany film bakteryjny, to najlepiej sobie z nim poradzi skimmer. Np. eheim 350.

Edytowane przez bojack
  • Lubię to 2
Opublikowano
15 godzin temu, Pikczer napisał:

Można dla wygody wejść na pewien portal All... I tam jest tego mnóstwo do porównania

@Pikczer można pisać wprost, nie jest to zabronione na naszym forum i nie będzie to reklama.

• Lubię to 1
Opublikowano
9 godzin temu, bojack napisał:

Jeżeli jedynym problemem jest wspomniany film bakteryjny, to najlepiej sobie z nim poradzi skimmer. Np. eheim 350.

No w sumie skimer powinien załatwić sprawę usunięcia kożucha z tafli:) tylko tak się zastanawiam, czy przy długości 200 cm dcp 5000 poradzi sobie wystarczająco, czy i tak będzie potrzebny falownik?  Bo jeśli najpierw kupie skimer, a później i tak zakupię falownik żeby poprawić cyrkulację to trochę dużo będzie naćkane w zbiorniku po jednej stronie. 

Opublikowano
13 godzin temu, klinsman87 napisał:

No w sumie skimer powinien załatwić sprawę usunięcia kożucha z tafli:) tylko tak się zastanawiam, czy przy długości 200 cm dcp 5000 poradzi sobie wystarczająco,

Wszystko zależy od ustawienia wylotów filtrów  względem  skimmera.  Jeżeli ma zbierać z całej powierzchni to może ale nie musi być to problemem.  U mnie skimmer zbiera z długości 30 cm..resztę robią wyloty ( woda) z filtrów.

• Lubię to 2
Opublikowano

Mam jeszcze takie pytanie odnośnie klarowania wody w zależności od ustawionej mocy przepływu. Bo ja chcąc rozbić kożuch na tafli podkręciłem moją pompę dcp 5000 na 85% mocy. Jak to się ma do uzyskania klarowności wody? Teraz zmniejszyłem do 50% i zobaczymy po 1 dniu czy jest różnica w klarowności wody na plus. W jakimś filmiku na YT usłyszałem, że im większy ruch wody (pralka ) tym gorzej z klarownością. Ja mam wodę czystą generalnie, ładnie od frontu wygląda ( jutro jakieś fotki zrobię) , ale przez boczną szybę lekka mgiełka. Na jakimś wątku z kolei przeczytałem, że taka mgiełka to domena świeżych baniaków. Moja mgiełka nie wynika kompletnie ze zbyt drobnego piasku, ponieważ mam 0,8-1,2 wymieszany  z frakcją 1-3

P.S. Skimer Eheim 350 zamówiony :)

Opublikowano

Zamontowałem dzisiaj skimer ehaim 350 w moim zbiorniku i w pierwszej chwili ryby się pochowały po zakamarkach tak, że przez dobre pół godziny akwarium wyglądało jak pusty zbiornik. Teraz kilka siedzi jeszcze w grotach, reszta pływa, ale z dala od skimera. Tą część akwarium omijają. Skimer ustawiłem na najmniejszą moc. Ktoś miał podobnie ? 

Opublikowano
9 minut temu, klinsman87 napisał:

Zamontowałem dzisiaj skimer ehaim 350 w moim zbiorniku i w pierwszej chwili ryby się pochowały po zakamarkach tak, że przez dobre pół godziny akwarium wyglądało jak pusty zbiornik. Teraz kilka siedzi jeszcze w grotach, reszta pływa, ale z dala od skimera. Tą część akwarium omijają. Skimer ustawiłem na najmniejszą moc. Ktoś miał podobnie ? 

Może za głośny? Albo jakieś drgania przenosi. Moje ryby są ciekawskie i jak coś nowego wkładam do akwarium to aż mi przeszkadzają bo są ciekawe co to. Ale kilka dni temu chciałem zamontować nowy falownik i uciekały panicznie od niego jak tylko go włączyłem. Był wadliwy, trochę drgał i był słyszalny z kilku metrów. Po wyłączeniu go podpływały i mu się przyglądały.