Skocz do zawartości

Niskie KH i pH jak zwiększyć

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, posiadam pyszczaki od 6 miesięcy i nigdy nie miałam problemu z nimi. Ostatnio zmieniałam aranżacje. Wymieniłam kamienie z czerwonego spaghetti i kamieni gabionowych na same kamienie gabionowe. Pyszczaki zrobily się osowiałe i pływają na dnie. Nie jedzą. 

Parametry wody:

NO3 0

NO2 0,5

GH 8

KH 3

pH 6.8

CI2 0

Pomocy. 😭😭😭

Edytowane przez Sandra
  • Sandra zmienił(a) tytuł na Niskie KH i pH jak zwiększyć
Opublikowano

Z twojego profilu wyczytałem, że akwarium 240l (na przyszłość, pisz jakiego zbiornika dotyczy problem, będzie łatwiej pomóc).

Na twoje akwarium polecam wsypanie płaskiej łyżki stołowej sody oczyszczonej. Rozpuść ją w świeżej wodzie (nie akwariowej) i wlej do akwarium w miejscu silnej cyrkulacji wody (przy falowniku, albo przy wylocie z filtra).

Opublikowano

Dziękuję bardzo. Zapamiętam na przyszłość o wielkości akwarium. Zabieram się za to zaraz. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Dla jasności, sodą podniesiesz KH. Twardość węglanowa stanowi bufor dla pH i w naszym przypadku (Malawi) powinno się ją utrzymywać powyżej 10 aby pH było stabilne.

Opublikowano

Czyli co w takim przypadku mam zrobić, żeby utrzymywała się stale w tych parametrach? Muszę coś zmienić w aranżacji? Dodawać jakieś preparaty? Co tydzień robie podmianę wody około 50 litrów wody wylewam i wlewam świeżą. Dodaje przy podmianie bakterie nitryfikacyjne firmy sera. 

Opublikowano

pH wody z kranu wynosi 6.8

Właśnie sprawdziłam parametry wody

NO3 10

NO2 0

GH 8

KH 6

pH 7.6

CI2 0.8

Opublikowano
6 minut temu, yaro napisał:

NO3 0, NO2 0,5 dopatrywał bym się problemu w niedojrzałej biologii.

Dlatego przy każdej podmianie dolewam bakterii nitryfikacyjnych. A czy jest możliwość, żeby zmiana kamieni zepsuła biologie w  akwarium?