Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, bojack napisał:

Moje pytanie dotyczyło zbiornika w którym dochodzi do ataków.

A to 200l. Niedługo zmieniam na 400l

Problem z rybą jest niestety taki jak na załączonym zdjęciu. Dzisiaj kompletnie nie umie utrzymać równowagi. Co na to poradzić?

20210611_175553.jpg

20210611_175556.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano
10 minut temu, Nobody napisał:

Problem z rybą jest niestety taki jak na załączonym zdjęciu. Dzisiaj kompletnie nie umie utrzymać równowagi. Co na to poradzić?

Nic nie poradzisz. Uszkodzony pęcherz pławny.

Akwarium za małe na 3 gatunki stąd Twoje problemy. Zmieniaj jak najszybciej, dołóż kryjowek.

Opublikowano
Teraz, bojack napisał:

Nic nie poradzisz. Uszkodzony pęcherz pławny.

Kurczę 😕Przez dwa dni pływała normalnie...myślałem, że może płetwy

1 minutę temu, bojack napisał:

Akwarium za małe na 3 gatunki stąd Twoje problemy. Zmieniaj jak najszybciej, dołóż kryjowek.

Akwarium będzie niedługo. Ale co do problemów to od paru lat nie było praktycznie żadnych. Dopiero w ostatnim czasie coś się psuje

Opublikowano
2 godziny temu, Nobody napisał:

Ale co do problemów to od paru lat nie było praktycznie żadnych. Dopiero w ostatnim czasie coś się psuje

Czasami jakaś mała zmiana w zbiorniku powoduje zmiany w hierarchii ryb. Czasami któryś z samców poczuje się silny i podejmuje próbę zdominowania innych ryb. Pyszczaki są mocno indywidualne w swych zachowaniach i często potrafią zaskoczyć ;)

• Lubię to 2
Opublikowano
15 godzin temu, Nobody napisał:

Dzisiaj kompletnie nie umie utrzymać równowagi.

Zbyt mały zbiornik, ryby dorosły powstał problem z którym ciężko sobie poradzić.Większe akwarium , zmiana wystroju. Jednak i takie czynności nie gwarantują powodzenia. Te ryby trzeba odpowiednio dobierać jako mały narybek, nie dokładamy do istniejącej obsady dorosłych ryb. Gdy czytam takie tematy zawsze przypomina mi się filmik , który wstawiam poniżej.

• Lubię to 7
Opublikowano
18 godzin temu, yaro napisał:

Filmik w 100% pokazuje dyletanctwo akwarysty

To akurat nie wymaga dyskusji. Nie dla tego wstawiłem ten film. Trzeba by zobrazować jak wyglądało to na początku, dużo małych i kolorowych rybek. Na pewno było ładnie i kolorowo, ryby pływały zgodnie w zbyt małym zbiorniku. Film przedstawia fazę końcową,dorosłe ryby wykluczały konkurencję. Zły dobór gatunków tylko temu sprzyjał. Można krytykować ten film, można też uczyć się na czyiś błędach.

• Lubię to 9
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich po dłuższej przerwie nie pisania w tym temacie. Sprawy mają się następująco: samiczka saulosi dochodzi do siebie. Ze stanu, gdzie nie jadła, łuszczył jej się naskórek, leżała na plecach i koziołkowała, doszła do stanu gdzie naskórek się już odbudowuje, utrzymuje normalną pozycje czyli brzuchem w doł 🙂 utrzymuje równowagę, i co ważne, pobiera pokarm. Martwi mnie tylko jedna rzecz: mianowicie inna niegroźnie pobita saulosi, która już doszła do siebie, podgryzła ją kilka  razy (w sensie tą bardziej pobitą), wygląda to dziwnie ale wydaje mi się, że to po prostu łuszczący się naskórek.  Wstawiam zdjęcia (sorki za jakość ale wiadomo jak trudno jest zrobić zdjęcie pyszczakowi). Co myślicie?

20210624_204252.jpg

20210624_204239.jpg

20210624_204226.jpg

Edytowane przez Nobody