Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic już nie będę kombinował, rybki dopiero co się zadomawiają nie ma co ich stresować przemeblowaniem. Tak jak jest mi się podoba, perspektywa zdjęcia też słabo to oddaje.

Opublikowano (edytowane)

Tam jest ponad 5 cm piachu a w tym piachu też są kamienie których nie widać. Musiałbym je wygrzebać z piachu, zmętnić wodę i inaczej poustawiać a kamienie różnie się opierają o siebie więc musiałbym najlepiej wyciągać większość i od nowa ustawiać. Akwarium mam na komodzie dosyć wysoko i jak siedzę wzrok mam na wysokości kamieni. Kamienie nie są klejone dlatego ustawiałem aby były stabilne, mam 2 koty w tym jednego zafascynowanego akwarium. Staram się go pilnować, drzwi są zamykane na noc. Ale w dzień jak przyjdzie mu myśl wskoczyć a zapadnie się pokrywa bo kot ma ponad 6 kg, osunie kamienie i może być tragedia której bym nie chciał. Tak jak jest jest bezpieczniej. Poza tym jest wśród rybek jeden samiec który mnie nie lubi. :) Nie chciałem wody z zoologicznego z rybkami wrzucać i pojedynczo każda rybkę ręką transportowałem do zbiornika i nie było problemu aż na końcu został właśnie samiec który zaczął mnie kąsać. Jak przekładam kamienie też mnie gryzie. :) Dorzuciłem jednak kamień z prawej strony na górę.IMG_20210605_103948.thumb.jpg.667dd500ea5a8fbd70d594248e721fd4.jpg

Edytowane przez hvast87
  • Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, hvast87 napisał:

Tam jest ponad 5 cm piachu a w tym piachu też są kamienie których nie widać.

Ja bym się na Twoim miejscu pozbył części piachu. Jak Ci się trafi jakiś kopacz, to będzie Ci systematycznie usypywal góry przy przedniej szybie i nie będzie to dobrze wyglądać. Decyzja należy oczywiście do Ciebie ;)

Aranżacja mogłaby pójść wyżej, ale i tak jest git 👍

Opublikowano

Połowę piasku mniej i od razu aranzacja pójdzie w górę. U mnie saulosi obrał sobie obszar przy tylniej szybie i prawie cały piasek stamtąd wylądował na froncie. U mnie w 100x40 jest ok 10kg piasku.

• Lubię to 1
Opublikowano
On 6/5/2021 at 10:26 AM, hvast87 said:

jest bezpieczniej

Zaciekawiła mnie szafka z szufladami (komoda) pod akwa - po środku szafki (zbiornika) nie ma podpórki?

Opublikowano
W dniu 5.06.2021 o 17:29, Nath_147 napisał:

Połowę piasku mniej i od razu aranzacja pójdzie w górę. U mnie saulosi obrał sobie obszar przy tylniej szybie i prawie cały piasek stamtąd wylądował na froncie. U mnie w 100x40 jest ok 10kg piasku.

Skoro lubią kopać to niech kopią, mają czuć się dobrze w  końcu to ich dom. Gdzieś na forum wyczytałem w poradach dla początkujących że lepiej dać więcej bo jak robi się syf odmulaczem i tak się ściągnie. 

10 godzin temu, r10 napisał:

Zaciekawiła mnie szafka z szufladami (komoda) pod akwa - po środku szafki (zbiornika) nie ma podpórki?

Szafka jest to zwykła komoda model Hemnes z Ikea w całości z litego drewna sosnowego o wadze 46 kg więc raczej nic nie powinno się stać moim zdaniem. 

• Lubię to 1
Opublikowano
21 minut temu, hvast87 napisał:

Skoro lubią kopać to niech kopią, mają czuć się dobrze w  końcu to ich dom. Gdzieś na forum wyczytałem w poradach dla początkujących że lepiej dać więcej bo jak robi się syf odmulaczem i tak się ściągnie. 

Jak cyrkulacja jest ok, to o odmulaczu możesz zapomnieć ;) Chodzi o to, że te ryby są zawzięte i jak wyrównasz dno przy szybie, to po 24h możesz mieć to samo i tak w kółko. U mnie jedna ryby usypuje zawzięcie górkę w jednym rogu do połowy wysokości szyby. Ale sam zobaczysz jak będzie. Odciagnięcie piasku przy podmianie to nie problem ;)

Opublikowano
5 minut temu, bojack napisał:

Jak cyrkulacja jest ok, to o odmulaczu możesz zapomnieć ;) Chodzi o to, że te ryby są zawzięte i jak wyrównasz dno przy szybie, to po 24h możesz mieć to samo i tak w kółko. U mnie jedna ryby usypuje zawzięcie górkę w jednym rogu do połowy wysokości szyby. Ale sam zobaczysz jak będzie. Odciagnięcie piasku przy podmianie to nie problem ;)

569760565_IMG_20210606_213007577.thumb.jpg.48c6d03e9032b34b6106b7c5eee33b87.jpg

Samiec najbardziej wybarwiony już sobie ukopał dołek pod kamieniem i patroluje czy mu ktoś nie podpływa. :) Natomiast 3 groty z których były wyjścia na drugą stronę akwarium sobie zasypały i pogłębiły. Mi to w niczym nie przeszkadza, jak zacznie wtedy usunę trochę piasku. Póki co jest jak pisałem wcześniej bez cyrkulatora, kto wie może nie będzie potrzebny. Najbardziej się cieszę że te małe saulosi są traktowane jak powietrze, nikt ich nie ściga, pływają sobie wszędzie. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Mam pierwszy problem. Jedna rybka dziś się zaczęła dziwnie zachowywać, wachluje całym ciałem przy szybie na dnie w jednym miejscu jakby płynęła do przodu i do tyłu takie lekkie wychylenia. Wcześniej się tak nie zachowywała. Drugi problem inną rybka ma zabielone jedno z oczu. :(

Edit:

Sprawdziłem testem paskowym tropicala NO3 i NO2 były na wyższym poziomie więc podmieniłem 40 litrów wody. 

Edytowane przez hvast87