Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak radził Bartek_De, zrobiłem wczoraj wieczorem 2 podmianę wody,parametry na dzisiaj:

No2 - 0,5 (zoolek),

No2 - 0,6 (JBL)

(Wcześniej były poza skalą kilka dni)

Pytanie do Was czy przy 2 podmianie też powinienem dać ampułkę Prodibio Biodigest ??? (przy 1 podmiance dzień wcześniej dałem).

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie musisz dodawać, ale też nie zaszkodzi jak dodasz. Teraz przy takim wyniku będziesz dokładnie widział czy nadal rośnie, czy już będzie spadać.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Witam,

23.04.21r. tak jak radził Bartek_De dodałem 1 ampułkę Prodibio Biodigest (po 2 podmiance zrobionej 22.04.21r.)

Testy wody na dzień 25.04.21r. (32 dni od zalania zbiornika)

No2 - 0 (zoolek),

No2 - kolor pomiędzy (0,025-0,05) JBL

No3 - 10 (Tropical),

NH3 - 0 (zoolek),

NH4 - 0,05

pH - 7,6

Temperatura wody 26,5 

Pytania do Was:

1. Czy cykl się zamknął? (Wartość No2 ma spaść do 0,00?)

2.Czy robić podmiankę przed zarybianiem ? (Robiłem już 2 w dojrzewającym zbiorniku ze względu na No2 poza skalą)

3. Czy  ok wtorku,środy można zarybiać akwarium jeżeli testy wody będą ok ? Czy jeszcze czekać ?

Pozdrawiam

Edytowane przez Tabs13
Opublikowano

W mojej opinii można zarybiać. Podmianę zrób dopiero jak NO3 zbliżą się lub przekroczą 30. Może się okazać, że po zarybieniu NO2 skoczy (zwykle tak się dzieje w świeżych zbiornikach) wtedy również możesz się ratować podmianami lub lać chemię (Kordon Amquel plus lub Sera Toxivec) warto mieć któryś z tych środków w swojej szafce na wszelki wypadek. Po zarybieniu nie karm ryb przez 2-3 dni.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Testy wody na dzień 26.04.21r.

No2 - 0 (zoolek),

No2 - 0,01 (JBL),

No3 -10 (Tropical).

Jutro wyprawa do hodowcy po ryby i zarybiam akwarium 😉

Dziękuję BARDZO za dostarczanie mi cennych informacji w prywatnych wiadomościach jak i dając odpowiedzi pod tematem 👍

Pozdrawiam!

Edytowane przez Tabs13
Opublikowano
57 minut temu, Tabs13 napisał:

Wszystko gotowe,akwarium czeka na lokatorów (parametry ok) a do tego woda kryształ😉

Jeżeli będzie mbuna, to nie masz praktycznie żadnych kryjówek dla dorosłych ryb - będzie źle. Ja bym dodał 3 razy tyle kamienia ustawiając go tak, aby były groty do których zmieszczą się dorosłe osobniki.

• Lubię to 3
  • Dziękuję 1