Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, maciekzien napisał:

A piasek do piaskownic byl by ok? Maja taki workowany w skladach budowlanych. Posiada atest PZH

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Teoretycznie też byłby dobry. Tylko zależy jaka jest jego hmmm konsystencja. Niektóre są fajne a niektóre pylą strasznie. No i też zależy do jakiej obsady go potrzebujesz.  Ja ponad rok męczyłem się z piaskiem. W końcu mam coś co rybom się podoba, mi również a jednocześnie nie pyli ani trochę. Tzw piasek aragonitowy, Happet 1mm. Nawet maluchy z przyjemnością przesiewają piasek. Jest ciężki, szybko opada na dno.

Nie jest jak blada plama, ma trochę ciemniejszych kamyczków jeśli tak można powiedzieć. Wygląda jak dla mnie bardzo estetycznie. 

Jak miałem wcześniej jakiś piasek super łał fajny od 0,5 do 1,5mm to się okazało że tego 0,5mm i mniejszych było bardzo dużo. Leciało z prądem w filtry, zatrzymywało mi cyrkulator. 

Też wiele osób dodaje rzeczny różnej grubości. Fajnie to wygląda. 

Uważaj na zbyt drobny bo to koszmar. 

IMG_20220105_085010.jpg

IMG_20220105_084752.jpg

Edytowane przez Pikczer
Opublikowano
11 godzin temu, maciekzien napisał:

A piasek do piaskownic byl by ok?

Tak. Ale mierz w gradacje 0.8 - 1.2 mm. Weź też pod uwagę oświetlenie. Bo ten piasek  jak i każdy inny będzie inaczej wyglądał pod oświetleniem 6500 K (  będzie żółty a inaczej np. pod 18000 K ( będzie szary ).

Opublikowano
W dniu 5.01.2022 o 08:56, Pikczer napisał:

Tzw piasek aragonitowy, Happet 1mm. Nawet maluchy z przyjemnością przesiewają piasek. Jest ciężki, szybko opada na dno.

Też miałem i też polecałem, ale przy zakładaniu kolejnego zbiornika zmieniłem i bardzo się z tego cieszę. Aragonitowy jest za jasny do Malawi, jednokolorowy, ostry, nie robi szału. Jeździłem po okolicznych rzeczkach, ale nie mogłem znaleźć nic co by mnie zaspokoiło. Ostatecznie znalazłem na aledrogo ścierniwo do piaskowania. Są to kamyczki (żwir) + piasek kwarcowy o różnej gradacji z super cenie, fajnie zapakowany, wstępnie oczyszczony (wystarczy przepłukać 5-6 razy, wiadomo - trzeba). Cena niższa niż paliwo do auta w celu poszukiwań, a efekt względem piasku aragonitowego jest powalający ;)

Mam jeszcze worek piasku aragonitowego, jak ktoś chętny, to oddam za darmo, bo szkoda wyrzucić, a zajmuje miejsce w piwnicy. Zakładam, że zostało mi pewnie ze 20KG.