Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Postawiłem na szafce akwarium(podkladka pod akwarium jest) 200l na razie puste i okazało się ze blat szafki jest delikatnie ugiety na srodku i da się wsunac kartke papieru albo i dwie. Myslicie ze mozna bezpiecznie zalewac? Ma ktos u siebie takie ugiecie na srodku i akwa stoi bezpiecznie?

16168709127664297959767340230972.jpg

Opublikowano

Na moje oko jest bezpiecznie ,jak się boisz to wzmocnij kątownikiem metalowym na środku..

Możesz zawsze zalać wodą akwarium zobaczysz czy mocniej się wygnie...

Szafka ma plecy i na środku podpórkę jest stabilna  ...

Opublikowano

Ja na wszelki wypadek dałbym jeszcze jedną warstwę karimaty pod akwarium. Prawdopodobnie wtedy nie włożysz dwóch kartek przy pustym akwarium :)

Opublikowano

Plecy sa niestety tylko z plyty pilsniowej. A co myslicie o dołożeniu jednego blatu? Tylko w jakim rozmiarze go ewentualnie kupić 120cm jak szafka, czy 100 jak akwarium? Ewentualnie tą drugą matę.

Opublikowano
46 minut temu, thomaskay napisał:

Plecy sa niestety tylko z plyty pilsniowej.

Kiedyś miałem zwykłą komodę pod 112 litrowe akwa i problem był w tym , że chwiało się na boki pod obciążeniem. Problem ustąpił gdy na tył na płytę pilśniową  przykręciłem 18 mm płytę paździerzową do rantów  ścianek i blatu.  Jak kolega wyżej pisał..wzmocnij środek a blat daj takich rozmiarów jak dno akwa.

• Lubię to 1
Opublikowano

To by było rozwiązanie, tylko blat z czegoś twardego a nie ze sklejki czy płyty pilśniowej. No i trzeba by wypoziomować.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnie pytanie. Wszystko już stabilnie stoi. Zalalem próbnie 60l zeby dociazyc. Poziomica na lini lewy bok- prawy bok pokazuje ze jest idealnie rowno. Natomiast na lini tyl-przod nie jest idealnie. Moze tak zostac? Bo sam już nie wiem czy nie przesadzam z  ta ostroznoscia.

20210405_152222.jpg