Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poczekaj aż bakterie się obudzą porządnie. Jam będzie ich silna ekipa to i woda będzie ladniejsza.  To nie trwa z dnia na dzień, ale znacznie dłużej. Chyba światło nie powinno takiego zamieszania robić. A może filtracja jednak za słaba? Chociaż cała nadzieję pokladalbym w bakteriach, tylko potrzeba czasu.

• Lubię to 1
Opublikowano

Czytam wątek i właściwie u mnie są praktycznie te same objawy. Wkłady filtracyjne brązowe. Wygląda to tak jakby okrzemki pływały w toni wodnej a filtry je wyłapują. Obecnie olałem ten temat bo mam ważniejsze problemy w akwarium. Pierwotnie założyłem, że nie będę robił podmiany wody i chciałem czekać co się stanie. Choroba rybek zmieniła moje plany więc teraz skupiam się na leczeniu.

Może faktycznie w twoim wypadku poczekać jakiś czas z podmianami i tylko monitorować parametry ?

Opublikowano
5 godzin temu, NewBe napisał:

Czytam wątek i właściwie u mnie są praktycznie te same objawy. Wkłady filtracyjne brązowe. Wygląda to tak jakby okrzemki pływały w toni wodnej a filtry je wyłapują. Obecnie olałem ten temat bo mam ważniejsze problemy w akwarium. Pierwotnie założyłem, że nie będę robił podmiany wody i chciałem czekać co się stanie. Choroba rybek zmieniła moje plany więc teraz skupiam się na leczeniu.

Może faktycznie w twoim wypadku poczekać jakiś czas z podmianami i tylko monitorować parametry ?

Witaj. Tak podobny do Twojego posta 😉 a, ja czytałem Twój z nadzieją na znalezienie rozwiązania na mój problem. 

Czekam na stabilizację bo takie przyjąłem rozwiązanie po licznych uwagach.

Zminimalizowałem podmiany do 10% dzięki podpowiedziom kolegi  Z Forum. 

Opublikowano

Panowie od 4 dni walczyłem z zielona wodą 😪😪😪 w poniedziałek zakwitła i to nie wiem czemu w sumie.... 

Od razu powiem ze udało się z tym uporać w miarę szybko. Założyłem na zasysy filtrów ściereczki z mikrofibry i w dobę woda wróciła do normalności, a nawet chyba lepiej wygląda. Delikatna metnosc pozostała ale jeszcze ściągają szmatki zabrudzenia.  Czekam i obserwuję. 

Oprócz naslonecznienia którego nie mam w pokoju bo są rolety i w miarę nie dużo światła świece 2x21W po ok 6 7 godzin max. Z czego to znowu się wzięło?