Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedwczoraj mąż pojechał po rybki. Miał przywieźć parę małych sztuk z jednego gatunku, ale nie byłby sobą gdyby mnie posłuchał 😃 Przywiózł 12 dużych sztuk- Nimbochromis venustus 1 +2,aristochromis chrysti 1+1,exochromis  anagenys yellow samiec, frontosa blue samazi 2+4

Doczytałam że frontosa jest z Tanganiki, nie wiem jak się dogadali z hodowcą, ale zdecydowanie coś poszło im nie tak. Na razie musi tak zostać ale będzie to pierwszy gatunek do podmiany.

Czekam jeszcze na parę ryb (bodajże 6) , na pewno będzie tam  samica do mojego samotnego samca. Mąż oczywiście nie spamiętał nazw, ale stwierdził że są ładne 😃

Dzisiaj okazało się, że NO2 skoczyło, za radą Bezprym podmieniłam wodę, będzie z jakieś 45% i dodałam Sera Toxicec. Niestety udało mi się kupić tylko 100 ml czyli ilości na 400l akwarium.Uroki zakupów w sobotę popołudniu. W poniedziałek postaram się dokupić resztę.

Rybki sobie pływają, frontosy pochowane w jamach, a ja bawię się z oświetleniem od AquaDreams ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dojechały do mnie jeszcze placidochromis phenochilus tanzania lupingu 1+4 i samiczka exochromis anagenys yellow. Pływają, jedzą jak szalone. Teraz pozostał zakup dobrego aparatu 😃

IMG-5329.jpg

IMG-5121.jpg

IMG-5165.jpg

IMG-5093.jpg

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Akwarium sobie śmiga ale napotkałam pewien problem.

Mam zamontowaną pompę IBO-BETA 25-60/180. Na początku woda na 3 biegu lała się tak że wychlapywała się poza akwarium, teraz leje się jak krew w nosa. Dzisiaj zmierzyłam przepływ- 600l/h. Dramat. Co oczywiste od razu zaczął się problem z czystością w akwarium. Parametry wody wydają się ok. Pompa od zakupu leżała z 1,5 roku w kartonie, od jej uruchomienia minęło jakieś 3 miesiące.  Możliwe, że już nie chce z nami mieszkać?

Jaką pompę proponujecie kupić żeby wyglądało to tak jak powinno? Bo gdybym miała wybierać to brałabym Grundfosa bo są po prostu ładne 😃

Akwarium.jpg

Opublikowano

IBO beta 25/60 to dobra pompa, mam ją i polecam. Musisz gdzie indziej szukać przyczyny, zapowietrzona instalacja, zapchane wkłady/prefiltry. A powiedz ile na wyświetlaczu pokazuje W na poszczególnych biegach?

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka