Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale to jeszcze nie efekt dojrzałej ceramiki. Pamiętaj, że wlałeś Kordon i niech te wyniki nie uśpią Twojej czujności. Mierz NH4 i NO2 codziennie, przez kilka dni. Będzie dobrze, jak NO3 dobije do 30-40 zrób podmianę, ale już nie tak dużą jak poprzednio, wystarczy 1/3 słupa wody.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 7
Opublikowano

Nakarmiłem wieczorem rybki, dzisiaj rano nh4  wzrosło do 0,1, reszta parametrów bez zmian. 

Patrząc na Twój zbiornik i stan rybek, bakterie na ceramice z niego na pewno szybko wezmą się do roboty u mnie. 

Opublikowano
11 minut temu, warka96 napisał:

Patrząc na Twój zbiornik i stan rybek, bakterie na ceramice z niego na pewno szybko wezmą się do roboty u mnie. 

Bez wątpienia już się wzięły, ale na efekty musisz jeszcze chwilę poczekać. NH4 0,1 to jeszcze nie tragedia, ale i tak za dużo;) karm raczej oszczędnie (może co drugi dzień), dobrze natleniaj wodę i jak złe parametry będą rosły to nie lej już chemii tylko usuwaj je podmianami.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Patametry z dzisiaj:

No2-0.1

No3-10

Nh4- 0,1

Czy mam dodać jeszcze ampułki z biodigest, czy czekać na wzrost parametrów i podmienić wodę? 

Opublikowano

Parametry z dzisiaj:

-no2- 0,2

-no3-10

-nh4-0,2

Rybki karmię co drugi dzień, czy powinienem martwić się  no3 które nie chce rosnąć? 

Opublikowano

Bardziej martwiłbym się rosnącym no2 i nh3/4. Swiadczy to o tym ze masz niedojrzałą biologie. Powiedz jeszcze w jaki sposób robisz podmiany? Lejesz wode przez wklad węglowy? Jesli masz coś w wodzie a nie uzdatniacz jej w żaden sposób to moze tymi podmianami zabijasz bakterie? Jesli już zbilo wysokie no2 a teraz znowu ono rośnie to coś jest nie tak. Rybek nie karm teraz z 5 dni i daj ampulke.

• Lubię to 1
Opublikowano

Wodę do podmian przygotowuje w beczce poza akwarium, dodaje uzdatniacz esklarin oraz czekam aż temperatura się wyrówna. 

Wody w akwarium  nie podmieniałem od zeszłego tygodnia, dlatego bakteri od Bartka nie miałem czym wytruć. 

Parametry wody od wczoraj bez zmian.