Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, obserwując moje akwarium zauważyłem ciekawą zależność wewnątrz każdego z posiadanych przeze mnie malawijskich pielęgnic, otóż gdy samiec dominujący napotka na swojej drodze innego samca (zdominowanego) to ten drugi kładzie się na boku w bezruchu. Czy to zachowanie jest totalnie losowe czy w ten sposób chcą okazać poddanie dominującemu samcowi?

• Lubię to 1
Opublikowano

Przyznam szczerze, że podobnego zachowania nie obserwowałem w żadnym ze swoich zbiorników, które miałem/mam i bardzo mnie to zaciekawiło. Mógłbyś nagrać filmik jak to wygląda?

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, MaciejJazg napisał:

Witam, obserwując moje akwarium zauważyłem ciekawą zależność wewnątrz każdego z posiadanych przeze mnie malawijskich pielęgnic, otóż gdy samiec dominujący napotka na swojej drodze innego samca (zdominowanego) to ten drugi kładzie się na boku w bezruchu. Czy to zachowanie jest totalnie losowe czy w ten sposób chcą okazać poddanie dominującemu samcowi?

U mnie jest podobnie. Samiec dominujący zachowuje się tak, jakby zalecał się do samca beta. Samiec beta zachowuje się różne, albo boczkiem boczkiem i ucieczka, albo próbuje łapać atrapę jajową samca dominującego. Samiec dominujący, albo odpuszcza po jakimś czasie, albo uskutecznia pościg ;)

Opublikowano
8 godzin temu, Bartek_De napisał:

Przyznam szczerze, że podobnego zachowania nie obserwowałem w żadnym ze swoich zbiorników, które miałem/mam i bardzo mnie to zaciekawiło. Mógłbyś nagrać filmik jak to wygląda?

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

Tak to mniej więcej wygląda, ten pokazany pierwszy to dominant. Inny cyaneorhabdos podpłynął i od razu przestał ruszać płetwami i powoli przesuwał się w bezruchu, teraz nie wyglądało to aż tak jak zazwyczaj, ponieważ czasami rybki które mu ulegają obracają się na bok i leżą przez chwilę w bezruchu, Filmowany dominant miał trochę tremę i bał się "dominować" przed kamerą blisko akwarium. ps.sory za rysy ale akwarium przejściowe i nie wygląda za przystępnie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Niekiedy tak jest ale to zależy gdzie się obecnie znajdują, bo jeśli na przykład samiec dominujący podpłynie do innego który akurat trzyma się dna, wygląda to jak by ten drugi kładł się na piasku

Opublikowano

Normalne zachowanie mbuny samiec pokazuje swoja dominację, a inny ryby mu podległe mu ulegają , ,kolega @Bartek_De myślał że wygląda to tak jak podczas polowania Nimbochromis Livingstoni? 

• Lubię to 1