Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo akwarystyka to wcale nie takie "lekkie" hobby ;)

Na kamienie patrz przez pryzmat bryły i ułożenia w przestrzeni.

Za dwa miesiące i tak wszystkie będą miały taki sam kolor

• Lubię to 2
Opublikowano
4 godziny temu, Bojar napisał:

Bo akwarystyka to wcale nie takie "lekkie" hobby ;)

Na kamienie patrz przez pryzmat bryły i ułożenia w przestrzeni.

Za dwa miesiące i tak wszystkie będą miały taki sam kolor

Tak się zastanawiam czy jeszcze coś przy nich robić. Dzisiaj je oglądałem i sam nie wiem czy jeszcze mają jakiś nalot czy nie. Myłem chyba dość dokładnie.

W sumie przy poprzednich akwariach wrzucałem wapienie z jury krakowsko-częstochowskiej, bez specjalnego mycia, bo nie miałem jak i warunków - biedny licealista. Woda początkowo była mleczna - sam nie wiem czy od kamieni czy od cyklu. Woda zanim osiągnęła kryształ to kilka tygodni mijało - podejrzewam, że glony im bardziej zaczęły porastać wapienie to im mniej one pyliły.

PS chyba w nadchodzącym tygodniu nastąpi likwidacja obecnego roślinnego zbiornika - ponad miesiąc przed czasem. Znowu ospa czy pleśniawka daje o sobie znać. Mam już dość, a na każdą chemię ryby praktycznie nie reagują wlałem podwójną dawkę FMC i nic. Podejrzewam, że filtry, a przede wszystkim rośliny wyciągają całe lekarstwo. W grudniu też długo nie mogłem dać rady, a ryby dostały z 10x za dużo eliksirów. Poza tym od 21 do 28 marca mamy wykupione wczasy i jeśli się uda to po powrocie czeka nas chyba kwarantanna, bo mają podobno zmienić przepisy (testy mają nie zwalniać z kwarantanny, tylko zaszczepieni). Czyli dopiero po świętach ściągnęli by z nas bana. Ewentualną kwarantanne nie będziemy przechodzić w naszym domu tylko u teściów gdzie jest duże podwórko ze zwierzętami (dla dwójki dzieci  5 i 3 lata to radocha) i święta byłyby rodzinne, a nie w samotności. To kolejny argument za likwidacją aktualnego zbiornika wcześniej.

Wracając do sedna cała obsada pójdzie do 60L zbiornika i nastąpi leczenie skąd powędrują do zbiorników moich braci 210L i 720L. Myślę, że będą miały dobrze, a ja zacznę kolejne działania przy projekcie m21 ;)

PS2 budowę większego akwarium z wielu względów (nie lubię robić nic na siłę) odstawiłem na następny rok - nazwijmy projekt m22 :) żona została powiadomiona, tylko ubolewa nad roślinami, więc tym bardziej teraz muszę się postarać aby ładnie wszystko wyglądało ;)

Opublikowano

Wapień pyli. Serpentynit nie. Wyczyść dobrze i do akwa. Wystarczy

Pamiętaj tylko aby pod kamulcami dać jakiś podkład i przemyślanie poukładać.

Dopiero potem syp piasek. Zalej i daj akwarium miesiąc czasu aby dojrzał.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzisiaj zabawa pt. projekt dna akwarium.

a3.thumb.png.4e8bb4b67d21f4e302181df5e5e093a3.png

Zgodnie z założeniem powyższego schematu, wymyśliłem takie dno:

157748244_262330048866252_8396489616562213038_n.thumb.jpg.a477f900fdaa27ea0edec04dde598d18.jpg157728883_430672724884192_5543545579951425378_n.thumb.jpg.3db5673be6857e4ef0e1758adc32f23b.jpg157526068_137594951584320_8840010988719099308_n.thumb.jpg.b71d53b942cc8f174ea134aa7ba0a900.jpg

Dodatkowo pomalowałem na czarno również styropian. Podstawki pod większe kamulce to styrodur 10 cm.

Styrodur oraz styropian na dnie, planuje obłożyć ze wszystkich stron kamulcami. Chcę aby w ogóle ich nie było widać, nawet jak ryby zaczną przerzucać piasek. Z przodu mniejsze kamienie/kamyki będą zakrywały ranty styropianu. Dodatkowo tak jak wspomniałem pomalowałem również styropian (tak jak styrodur) na czarno/grafitowo jakby gdzieś były jakieś prześwity.