Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od przybytku głowa nie boli, mówili... Jednak nie w tym przypadku :D

Mam istną inwazję inkubujących samic: aktualnie inkubuje 3 X Labeotropheus Trewavasae Thumbi West OB,  2 X Chindongo Demasoni i jedna Msobo Magunga. Ponad to w akwa pływa co najmniej kilkanaście podrostków których dorosłe ryby już nie wyeliminują. Pomysł mam taki aby samiczki odłowić do jakiegoś mniejszego akwa, ewentualnie kotników aby uniknąć plagi maluchów w głównym akwa. Pytanie tylko jak duże powinny być kotniki albo tymczasowe akwa? Akwarium mogę postawić 60x30 albo 50x40. Ile samiczek może pływać w takich małych akwa? Na maluchach mi nie zależy, oddam jak ktoś będzie chciał albo wylądują w zoologicznym.

A na przyszłość macie jakieś patenty aby uniknąć tak szybkiego namnażania pyśków? Gdzieś wyczytałem, że obniżenie temperatury powstrzyma ryby przed tarłem ale IMO nie jest to zbyt humanitarne rozwiązanie. Może wpuszczenie jakiegoś mięsożercę/drapieżnika który wyeliminuje narybek. W tej chili mam obsadę stricte wege która raczej się nie interesuje maluchami.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Sarar napisał:

aby uniknąć plagi maluchów w głównym akwa

Musisz zadać sobie jedna, ale to.....ważne pytanie. Mianowicie masz co zrobić z narybkiem wszystko fajnie odlowisz i będziesz trzymał w 40-50 litrach no to wystarczy na miesiąc, dwa, trzy, ale co potem, leoije już zostawić i wyłapać młodzież i te odsprzedać, raz że większe, dwa że mniej, u mnie inkubuja co chwilę samice i wypluwają młode, ale jakoś żadnego nie widziałem 🤷‍♂️. Zostaw jak jest może zastanów się nad synodotisami albo jakąś większą ryba przeczytaj może ten temat to może być rozwiązanie twojego problemu... Szczególnie ostatnie dwie strony tematu 

Edytowane przez Jeb_us
Ortografia
  • Lubię to 2