Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MAM JESZCZE JEDEN POMYSŁ!!! możesz mieć glonojada. wiem że jest brzydki (moim zdaniem) ale zależy z jakiej strony na niego spojrzeć :)

• Zmieszany 2
Opublikowano

tak sobie teraz przeglądam tą stronę i zauważyłem motylowca jest naprawdę bardzo ciekawy. urody mu matka natura za wiele nie dała ale ciekawy jest bardzo

Opublikowano

@saulos Co Ty za brednie wypisujesz ? Po co kolegę wprowadzasz w błędy i praktyki które stosujesz a nie są zalecane w naszej pasji ... Jak możesz tak męczyć ryby ? Po drugie nie łączymy biotopów ( glonojad) . Jeśli chodzi o twoje zapytanie @rabczanin to tak akwarium całkiem fajne , jeśli chodzi o obsadę to jeśli ma być Acei czyli ryba stricte roślinożerna to trzeba dobrać pod nią obsadę żeby prawidłowo się rozwijała i nie chorowała , polecam taka obsadę 4 gatunków pasujących do siebie żywieniowo :

- Ps. Acei

- L. Trewavasae thumbi west

- M. Callainos 

- Ps. Cyaneorhabdos (maingano) 

masz tu duży wachlarz kolorów i odcieni , do tego pasują do siebie dieta,jeśli chodzi o łączenie aulonacar z mbuna to jest to dość ryzykowne ,bo to dość łagodna pielegnica , koledzy z forum jak już trzymaja ja z L.caurelus (yellow) bo ta rybka jest agresywna bardziej wewnątrz gatunkowo . 

• Lubię to 6
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

niby w jaki sposób je męczę? jeśli chodzi ci o to, że dużo ich kupiłem, to od razu ci powiem dlaczego. kupiłem je wtedy jak nie ożna było jeszcze określić płci a jak będzie można to sprzedam te, które nie są mi potrzebne. na razie da się odróżnić tylko 2 ryby

Edytowane przez saulos
Opublikowano (edytowane)

Dzięki kolego @matejk za podpowiedź odnośnie obsady, a co byś mi doradził jeżeli głównym gatunkiem wokół którego budował bym obsadę był właśnie L.caurelus (yellow).

Edytowane przez rabczanin
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, rabczanin napisał:

L.caurelus (yellow)

To mięsożerca. To zależy czy chcesz mieć mbunę czy non-mbunę bo pasuje do obu grup.

Jeśli mbuna to można go zestawić z innymi wymagającymi więcej mięsa w diecie gatunkami, np:

- L.caurelus (yellow)

-  Ps. Cyaneorhabdos (maingano) 

- Iodotropheus sprengerae 

- Cynotilapia sp. 'hara' Gallireya Reef

Co do chindongo saulosi to tak do końca nie wiem czy wymaga lub radzi sobie z przewagą mięsa w diecie, może ktoś wypowie się na ten temat.

Inne gatunki które możesz zestawiać z yellow:

- Cynotilapia zebroides

- Pseudotropheus crabro

- Melanochromis chipokae

- Melanochromis lepidiadaptes

- Melanochromis loriae

- Labidochromis chisumulae

- Labidochromis sp. 'perlmutt'

- Metriaclima fainzilberi

Edytowane przez Tomasz78
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1