Skocz do zawartości

Próba rozmnożenia Metraclima estherea minos reef

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mała obserwacja, bo w końcu jest co obserwować, samiec goni samiczki☝️ ryby mniej płochliwe, tylko przy wejściu do pokoju jest jakaś reakcja po chwili znów pływają wszędzie nawet do córki się przyzwyczaiły.

Papu dostają dwa razy dziennie. Rano:

Northfin veggie 1 mm 

Wieczorem:

Płatki origin 

Teraz tylko czekamy na wybarwienie samca💪🏻 i podmiana jutro z głównym akwa 

• Lubię to 3
Opublikowano
12 godzin temu, Jeb_us napisał:

Mała obserwacja, bo w końcu jest co obserwować, samiec goni samiczki☝️ ryby mniej płochliwe, tylko przy wejściu do pokoju jest jakaś reakcja po chwili znów pływają wszędzie nawet do córki się przyzwyczaiły.

💪🏻

Dzieci są tak na prawdę lajlepszym lekarstwem na płochliwość ryb. My, widząc, że ryby się boją, jesteśmy ostrożni i tym samym pogarszamy tylko sytuację. Zauważ w hodowlach, czy sklepach, gdzie jest duży ruch. Te ryby nie boją się niczego. Nawet do siatki są przyzwyczajone😆

Trzymam kciuki👍. Takie samiczki OB to rarytas. 

• Dziękuję 1
Opublikowano
56 minut temu, przemo-h napisał:

Trzymam kciuki👍. Takie samiczki OB to rarytas. 

Dzięki Przemku😁, faktem jest to że są ciężkie do dostania, były 3 osoby z którymi byłem w kontakcie by zakupić minos reef  samiczki OB, jeden gościu co chwilę zmieniał termin odbioru ryb, teraz nie wiem co się dzieje bo nie mam fb ani massangera więc można powiedzieć że zostawiłem to jak jest, drugi typek powiedział że będzie się kontaktował po nowym roku, a trzeci który zajmuje się importem ryb z malawi chłopak z Hiszpanii miał ryby chciał wysłać, ale brexit wstrzymał wszystko, więc trzeba było się zabrać samemu dokupić co się akurat pojawiło, czyli grupkę esterek z jedną samiczka OB i wynegocjować grupkę od lokalnego hodowcy który jakimś cudem dostał 5 parek od "gościa" wspomnianego jako nr 1. Także w głównym rośna sobie grupka esterek minos reef 1/5 (2-O,3-OB)..... Ale nie ma co się rozpisywać. 

Natomiast, fajne jest to że ryby w zbiorniku tarliskowym zaczynają się czuć lepiej samiec już nie jest mocno granatowy pletwa grzebietowa jest błękitna, więc idzie to wszystko w dobrą stronę, zadbać o dietę i odpowiednie podmianki i jest 👌🏻

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziś chwilka obserwacji po porannym karmieniu. Samiec goni samice i pierwszy raz nieśmiało złapał kolorki na chwilkę, kolejne co zaobserwowałem to, to iż ryby są o wiele mniej płochliwe wieczorem mogę siedzieć z głową przy akwarium i nic pływają bez żadnych stresów. Poranki nie są tak kolorowe, wchodząc do pokoju gdzie jest baniak, najpierw się chowają i po chwili dopiero wypływają.... No cóż pozostaje czekać 🤷‍♂️

Opublikowano

Dziś od 9:30 do 14 i później od 15:30 nie było prądu awaria na linie więc co jakieś 30 minut chodziłem i by przemieszać wodę, by ją bardziej dotlenić, wybrałem się na spacer z żoną (ciężarna swoją drogą) młodą i psem. Wracam,a tu taka sytuacja.😏

IMG_20210116_184158.thumb.jpg.de0cff57cbcab90dafbd432de3bbf288.jpg

Tak wiec brak filtracji nie przeszkadzał 😉, a może wlaneie potrzebowali intymności, teraz pilnować i w razie potrzeby przerzucić do kotnika siatkowego 

• Lubię to 5
Opublikowano

No i po radości dziś pyszczek pusty😔, no cóż czekamy dalej myślę że kolejna ryba ktir będzie gotowa do tarla to samiczka pomarańczowa druga co do wielkości. Obydwie pomarańczowe samiczki zaczynają nabierać masy... Więc zakładam że będzie się coś w przyszłym tygodniu działo 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Raczej nie zaplodnione w końcu, miałem przerwę prawie cały dzień w dostawie prądu.... 

Edytowane przez Jeb_us
Opublikowano

Sprawdź przed następną planowaną podmianą NO3.

Mi w identycznym zbiorniku nawet przy dwóch rybach (15cm i 10cm) strasznie woda leciała na łeb. 3 dni i mętna. Wyjąłem ryby, to po tygodniu się wyklarowała na kryształ.