Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, mareckee napisał:

@Bac
I tak w odpowiedzi na pytanie o filtr, podczas stawiania bańki o objętości brutto ponad 800l, dowiedziałeś się że to za małe akwarium 😜

Tego można się było spodziewać😋

A tak na poważnie, to czy sam kaseciaka ogarnie baniak? Oczywiście przy współpracy z 1-2 falowników.

Opublikowano
48 minut temu, Bac napisał:

A tak na poważnie, to czy sam kaseciaka ogarnie baniak? Oczywiście przy współpracy z 1-2 falowników.

Jest taka możliwość. Sam tak mam, ale warunek to wylot wody z kaseciaka pod powierzchnią wody  no i pompa która ma spora moc. U siebie tak mam. Popa 5000 l/h i podwodny wylot. Jednakże ciężko teraz powiedzieć czy uda się tobie zrezygnować z falownika. Jak już będzie kaseciak działał, akwarium będzie już zawalone kamieniami to będziesz mógł ocenić czy kupować falownik czy nie.

Kiedyś opisywałem ten mój kaseciak:

• Dziękuję 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Trochę to trwało ale baniak zamówiony. Ostatecznie będzie 250x60x60.

Po lekturach i przemyśleniach mam rozrysowaną wersje turbo-kaseciaka, który miałby współpracować z falownikiem po przeciwległej stronie akwa. Wstępnie kaseciaka o wymiarach 25x22x55 ale mogę poszerzyć np. do 30-40cm. Proszę o opinie i porady.

1. Pompa Jebao DCP 8000, czy SLW-20?

2. Czy powierzchnia wlotowa jest wystarczająca?

3. Czy warto poszerzyć kasetę a tym samym zwiększyć powierzchnię gąbki?

4. Inne uwagi.

Z góry dzięki i miłego weekendu!

IMG_20210212_125215.jpg

Opublikowano

Witam

1. Ja mam jebao dcp4000 i jest super, przede wszystkim cicha.

2. Komora śmieciowa nie jest potrzebna taka duża moim zdaniem, u mnie mam 1cm a w tym  jest jeszcze zasuwa ograniczająca przepływ i uważam że wystarczająco.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witaj.

Skoro chcesz zastosować falownik to pompa o wydajności 8k/h będzie moim zdaniem za duża 4k/h w zupełności wystarczy.

Powierzchni gąbki w szerz nie zwiększałbym ponieważ gąbka podczas zapychania się brudem ma tendencję do wyginania się do środka.

Jeśli chodzi o wlot wody do filtra to najlepiej zrobić regulowany, czyli jakąś zasuwę dzięki której można zwiększyć lub zmniejszyć przepływ. 

• Dziękuję 1