ziemniak Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor #11 Opublikowano 10 Stycznia 2021 W pewnym sensie powtórzę swój pierwszy wpis, ale trochę się zmieniło, trochę popytałem, poczytałem i w sumie dalej te pdobne dylematy. Codziennie czytam kolejne wątki. Czasami jak na google wyszukuje jakieś informacje, to co? Oczywiście i tak na pierwszym miejscu zazwyczaj wyskakuje forum Klubu Malawi Macie rozmach Co do zakupu to zadecydowałem, że całość lub prawie całość obsady chcę skompletować od Dariusza Gaży z Żor, a ewentualnie uzupełnię ją od Jacka Stusia z Żor. Odnośnie parametrów wody to: Pan Darek od około 3 lat - PH 8 w dół, woda miękka - wodociągowa (wcześniej woda twarda) Pan Jacek PH 8-8,2, GH 13-15 Mój zbiornik to w tej chwili 200x40x60h (480L) -likwidacje obecnej obsady planuje kwiecień, start zbiornika czerwiec, ryby lipiec. Nowy zbiornik w trakcie realizacji (po konsultacji z żoną ) to 260-300x55x70h (szerokość 55 cm to max co mogę wycisnąć). Obsadę chcę na początek zrobić większą, a później zrobić redukcję gatunków i ilości ryb. Skłaniam się ku wersji delikatnego przerybienia, ale na pewno nie zupy rybnej jaką można oglądać na niektórych zagranicznych filmach na yt (swoją drogą chyba ciężko tam chyba utrzymać parametry - może dlatego u niektórych "Aquarium Water Change - Sand Vac and Full Tank Cleaning (80% Water Change)", ale do rzeczy: PIERWSZA GRUPA (zakup 5 lub 6 gatunków 8-10 szt) docelowo 4 lub 5 gatunków (1/2+3/4) 1. Labidochromis caeruleus "yellow" 2. Pseudotropheus acei Luwala Reef 3. Iodotropheus sprengerae "rdzawy" 4. Metriaclima estherae Minos Reef / OB 5. Chindongo saulosi (tutaj jest problem, bo podobno ciężko saulosi dostać w wersji takiej jak np. 15 lat temu kiedy zaczynałem, a dla mnie mój skład był wręcz majestatyczny - 3 pięknie wybarwione samce i 6 czyściutko żółtych samic, wszystko w 112L) Zamiast saulosi myślałem o demasoni, ale znowu dieta i zachowanie. Do tego tak jak pisałem wcześniej brakuje mi ryby typu: Cynotilapia zebroides Jalo Reef czy Metriaclima fainzilberi Maison Reef, ale ze względu na drugą grupę muszę je odpuścić? DRUGA GRUPA (zakup 4 gatunków 6-8 szt) docelowo 2 lub 3 gatunki 1a. Aulonocara stuartgranti Hongi Island 1b. Protomelas steveni Taiwan Higga Reef 1c. Otopharynx lithobates Sulphur Head 1d. Aulonocara Jacobfreibergi MAMELELA --- 2a. Copadichromis borleyi Kadango 2b. Protomelas taeniolatus Namalenje --- 3. Placidochromis Phenochilus Mdoka --- 4. Aulonocara FireFish OB Blueberry - tutaj mam dylemat, ale żona chce koniecznie parę rybek w kropki NIE UPIERAM SIĘ PRZY ŻADNEJ RYBIE, MOGĘ ZMIENIĆ CAŁKOWICIE OBSADĘ, ale chce wycisnąć jak najwięcej kolorów. Stąd moja ogromna prośba o pomoc. Biorąc pod uwagę tych dwóch Panów to wybór jest dość spory. Pytałem w lipcu jest raczej mniejsze zainteresowanie i zazwyczaj wszystkie gatunki są dostępne wtedy. Aulonocara Fife Fish Aulonocara Red Dragon Aulonocara jacobfreibergi Eureka Aulonocara Turkis Aulonocara kandeense Kande Island WF Aulonocara koningsi Mbenji Island WF Aulonocara maylandi Luwala Reef WF Aulonocara stuartgranti Hongi WF Aulonocara stuartgranti Mdoka WF Chindongo demasoni Pombo Rocks Chindongo flavus Chindongo socolofi Chindongo sp. “elongatus mphanga” Chilumba WF Chindongo sp. “elongatus ornatus tanzania” Luhuchi WF Chindongo sp. “elongatus spot” WF Copadichromis borleyi Kadango F1 Copadichromis trewavasae Lupingu WF Copadichromis virginalis Fire crest Copadichromis virginalis Kajose WF Cynotilapia zebroides Cobwe Cynotilapia zebroides Hai Reef WF Cynotilapia zebroides Jalo Reef F1 Cynotilapia zebroides Likoma F2 Cynotilapia zebriodes Ndonga Deep F1 Cynotilapia sp. “hara” Gallireya Reef WF Cynotilapia sp. “lion” Lion's Cove WF Cynotilapia sp. “lion ntekete” Liwani F1 Cyrtocara moorii Iodotropheus sprengerae Makokola Reef Labeotropheus fuelleborni Mbenji OB females WF Labeotropheus fuelleborni Chidunga Rocks MC/OB WF Labeotropheus chlorosiglos MC Katale WF Labeotropheus simonaeae Katale OB females WF Labeotropheus trewavasae Chilumba Labeotropheus trewavasae Higga Reef OB females WF Labeotropheus trewavasae Lions s Cove OB femals WF Labeotropheus trewavasae Manda OB females WF Labeotropheus trewavasae Thumbi West Labeotropheus trewavasae Mitande Labidochromis caereleus Lions Cove Labidochromis caeruleus Nkhata Bay WF Labidochromis caereleus Nkhomo Reef F2 Labidochromis chisumulae WF Labidochromis joanjohnsonae Likoma Island WF Labidochromis sp."hongi" Sweden Labidochromis sp. “hongi “ red Sunflower Labidochromis perlmut Higga Reef Metriaclima daktari Hai Reef WF Metriaclima estherae Blue / Red / OB Minos reef F1 Metriaclima estherae red red Metriaclima koningsi Likoma Island WF Metriaclima pulpican Maingano Island WF Metriaclima sp. “elongatus bee” Chilumba Harbour WF Metriaclima sp „elongatus bee” Katale WF Metriaclima sp. “elongatus Chailosi “ Chitande Island WF Metriaclima sp. “elongatus Chewere” Chewere WF Metriaclima sp. ”elongatus ngkuyo” Hongi Island WF Metriaclima fainzilberi Maison Reef WF Metriaclima fainzilberi Nkanda WF Metriaclima msobo Magunga WF Otoharynx lithobates Sulphur Head Placidochromis sp. “phenochilus gissel” F1 Placidochromis phenochilus Tanzania Lupingu Placidochromis phenichilus Mdoka Protomelas taeniolatus Namalenje WF Protomelas steveni Taiwan Higga Reef WF Pseudotropheus cyaneorhabdos (maingano) Pseudotropheus interrruptus Pseudotropheus johanni Gome WF Pseudotropheus acei Luwala WF Pseudotropheus sp. “williamsi north” Makonde WF Tropheops sp. “chilumba” WF Tropheus sp. “elongatus Mbako” Undu Reef WF Tropheops sp. "red cheek" Albino Tropheops macropthalmus Chitimba WF Metriaclima greshakei WF Drugi: Aulonocara baenschi benga Aulonocara fire fish Aulonocara jacobfreibergi eureka Aulonocara ob marmalade Aulonocara red burgund Aulonocara red dragon albino Aulonocara sp. Turkis Chindongo demasoni Chindongo flavus Chindongo saulosi taiwan reef Chindongo socolofi Thumbi Point Cnotilapia afra Cobwe Copadichromis azureus Copadichromis borleyi Kadango Cynotilapia afra gallireya reef Cynotilapia afra jalo reef Cyrtocara moorii Dimidiochromis compressiceps Iodotropheus sprengerae makokola red Labeotropheus trewavasae Tumbi Labidochromis Nkhomo Reef Labidochromis caeruleus yellow Kakusa Labidochromis hongi Sweden Melanochromis auratus Melanochromis chipokae Melanochromis maingano Metriaclima blue dolphin manda Metriaclima estherae red red Metriaclima maisoni reef Metriaclima msobo magunga Metriaclima sp. elongatus chewere Nimbochromis livingstonii Nimbochromis venustus Placidochromis mdoka white lips Protomelas steveni taiwan reef Protomelas taeniolatus red empress Pseudotropheus acei itungi Pseudotropheus acei Luwala Pseudotropheus socolofi snow Pseudotropheus sp. elongatus mphanga Pseudotropheus sp. elongatus neon spot Sciaenochromis fryeri iceberg Tropheops sp. chilumba
ziemniak Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor #12 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Akwarium świeżo zalane 200x40x60h (480L) weszło 360L + 20L filtry. Docelowo 300x55x80h. W następnym tygodniu robię makiety z kartonów i będę mierzył czy logistycznie aby na pewno dotrze do celu Przeglądając oferty trzech sprawdzonych-polecanych tutaj hodowców z mojej najbliższej okolicy mam do wyboru tak to co mi podoba się: 1. Chindongo Saulosi 2. Chindongo Demasoni 3. Metriaclima Msobo 4. Metriaclima Membe Deep 5. Metriaclima estherae OB / Minos reef 6. Pseudotropheus Acei Luwala 7. Labidochromis Perlmut 8. Iodotropheus Sprengerae 9. Protomelas taeniolatus Namalenje 10. Aulonocara stuartgranti Hongi Ktoś się zlituje i ma jakieś pomysły? Sugestie?
ziemniak Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Autor #13 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, ziemniak napisał: Pojawiły się opcje kupna pod koniec tego tygodnia od sprawdzonych/polecanych osób: A: 1. metraclima msobo 2. chindongo demasoni B: 3. elongatus mphanga (harem 1+2 lub 2+3) C : 4. Aulonocara Stuartgranti Steveni Hongi (2+3) - dieta do bani? 5. Labidochromis Perlmutt - zauroczył mnie ten gatunek, ale też chyba roślinami głodziłbym go? Aktualnie pływa 8 sztuk malutkich ACEI. Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez ziemniak
Rekomendowane odpowiedzi