Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie.Posiadam filtr multikani 800 z 2 kubłami.Jako prefiltr na pompie mam gąbkę,tylko że gąbka się często zapycha i mam ją w miejscu gdzie niezbyt wygodnie się ją ściąga.I tutaj pytanie czy zamiast tego prefiltru w akwa lepiej było by dołożyć jeszcze jeden kubeł z samą gąbką i to służyło by jako prefiltr?

Opublikowano

Możesz tak zrobić, ale ja nie miałem nigdy tego filtra i nie wiem czy czyszczenie gąbki w dodatkowym segmencie nie będzie bardziej uciążliwe no i co w takim razie z pompą? Bez prefiltra może łatwo zassać piasek, nie zaszkodzi jej to?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Zależy jakiej gradacji masz gąbkę na zasysie pompy. 

Ja mam filtr Midikani 800, a na jej zasysie mam gąbkę gradacji ppi 30. Czyszczę ją co miesiąc, ale spokojnie wystarczyła by na dłużej. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Bartku ja miałem na starcie multikani (gdzieś w piwnicy leży), pompe z tego co pamiętam można umieścić na wężu wylotowym więc nie trzeba się bać o piasek. Mnie martwi inna rzecz - trzy pojemniki na tą malutką pompę. Je co prawda można rozbudowywać jeszcze bardziej, ale to stanowczo nie w malawce 🤔 Autor tematu nie pisze jakie zadanie ma spełniać ten filtr.. jeśli biolog to spoko,wtedy dołożenie kubełka z gąbką da dodatkowe złoże, ale jeśli to ma być mechanik bądź co gorsza jedyny filtr w zbiorniku z pyszczakami to w życiu się nie sprawdzi. 

• Lubię to 1