Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie. Stelaż jest, szafka zrobiona,sprzęt jest,a w piątek przyjeżdża akwa i pokrywa od Mycioka. Planowałem start akwa na WA i bakterie,które już kupiłem,ale wypadło mi z głowy, że 2 lata temu sąsiad zaczął przygodę z malawi i 300 litrów dojrzałej wody mam za płotem. Ryby obiecałem dzieciom na wigilie:) W sumie z WA i bakteriami w 3-4 tygodnie dałoby radę,ale może dolać wody z akwa sąsiada i przyspieszyć cykl? Wtedy chyba WA i bakterie można odpuścić? Jak to zorganizować? Ryby już zamówione,do Pana Darka Gaży mam 7 km.

Opublikowano
4 minuty temu, misiek80 napisał:

W sumie z WA i bakteriami w 3-4 tygodnie dałoby radę,ale może dolać wody z akwa sąsiada i przyspieszyć cykl?

Tak przyspieszony będziesz miał cykl ,jak sąsiad ma porządku z wodą  w akwarium ,starczy nawet jakaś gąbka z brudem  z filtra dodać do swojego filtra .

Po paru dniach będziesz mógł wpuszczać ryby ,tylko przed wpuszczeniem parametry  wody zmierz ,żeby nie było cyrku...

• Lubię to 2
Opublikowano

Wodę z akwarium możesz wziąć, ale to nie jest istotne. Weź od sąsiada wodę w której wypłucze gąbkę, czy inny materiał który używa do filtracji mechanicznej, ważne żeby woda była bogata w odchody i inną materię organiczmą. Ponadto wymień się z nim ceramiką, daj mu litr swojej nowej, czyściutkiej i weź od niego litr tej dojrzałej. Zalej akwarium, uruchom filtr z tą starą ceramiką (broń boże nie płucz jej) do akwa wlej tą g*wnianą wodę i kilka ampułek biodigest. Za trzy dni wpuszczaj ryby

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 4
Opublikowano

Spokojnie mogę zamienić się np. gąbką z kubła - starą za nową i ceramiką. Czyli stare wkłady plus ampułki biodigest... kilka dni i jazda... :D

• Lubię to 1
Opublikowano
37 minut temu, misiek80 napisał:

Spokojnie mogę zamienić się np. gąbką z kubła - starą za nową i ceramiką. Czyli stare wkłady plus ampułki biodigest... kilka dni i jazda... :D

Dokładnie. Ja od zawsze startuję akwaria na "brudnych" gąbkach i  lub ceramice... Następnego dnia góra dwóch wpuszczam ryby... 

Tylko pamiętaj aby wodę z kranu lać przez "ustrojstwo" lub dodając uzdatniacz aby nie zabić bakterii z gąbki czy ceramiki chlorowaną wodą...

• Lubię to 3
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj wsadzilem gabke i troche ceramiki z dojrzalego akwa sasiada, dodalem dwie ampulki bakterii i podnioslem temperature wody do 25C. Czy mam robić jakieś testy?

Opublikowano
51 minut temu, misiek80 napisał:

Wczoraj wsadzilem gabke i troche ceramiki z dojrzalego akwa sasiada, dodalem dwie ampulki bakterii i podnioslem temperature wody do 25C. Czy mam robić jakieś testy?

Witaj!

Polecam Tobie skorzystać z takiego startu akwarium, gdzie masz wszystko opisane co i jak . W razie czego służę pomocą -

Opublikowano (edytowane)

Andrzej - mam grzałkę eheim, która nie ma regulacji tylko z automatu dogrzewa do 25C. Egon - dzięki, przeczytałem. Myślałem,że na brudnej gąbce,to kilka dni i już... .

Edytowane przez misiek80