Skocz do zawartości

Film bakteryjny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miron a jakich wkładów używasz? Problem nadal jest pył w wodzie i film na tafli. Po karmieniu wszystko się potęguje. Wszystkiego już próbowałem, ale bez zmian, jedynie nic nie robiłem w kierunku tych fosforanów. Myślisz że to może być przyczyna tego pyłu a akwa.

Opublikowano

Najpierw zrób pomiary a potem pogadamy o tym co zrobić możesz.

Napisz coś o swojej filtracji.

Poza wkładem biologicznym mam jeszcze filtr z PA202 i PO4x4 

Moja filtracja w tym układzie działa prawie dwa lata.

Opublikowano

Pomiary zrobię po weekendzie bo nie mam testu na po4. Filtracja w moim akwarium to fx6 z dwoma prefiltrami. Media w filtrze to siporex i ceramika plus orginalne gąbki. W prefiltrach sznurek 100 ppi. Skimer eheim 350 i cyrkulator jebao sow4 . Myślę że za dużo mam ryb bo w 600l 30 szt nom mbuna taka ok 10 cm. Sporo jedzą i dużo wydalają i  to może być przyczyna w jakimś stopniu.

• Lubię to 1
Opublikowano

Przy tym litrażu nie masz za dużo ryb. Może za często i za dużo karmisz.

Ja karmię raz dziennie po 14 i to tak by wszystko zjadły. Czasami stosuję głodówkę jeden dzień.

Interesowały mnie Twoje media filtracyjne. To co masz to tylko biologia utrzymująca azotany na jakimś sensownym poziomie.

Ja już dawno zrezygnowałem z samej biologii.

Myślę, że fosforany masz w granicach 5 ppm. Rybom nie szkodzą, ale glony mają świetna pożywkę.

Opublikowano
W dniu 5.12.2020 o 16:23, przemala napisał:

Media w filtrze to siporex i ceramika plus orginalne gąbki.

O takie media właśnie.

W skimerze musiałby być gęsty filtr, który przy dużej ilości bakterii szybko zatykałby się. To jest i tak syzyfowa praca. Glony i bakterie mając dobra pożywkę będą zawsze szybsze niż Ty.