Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiem że takich pytań jest setki ale ze względu na to że nie znam nazw pyszczaków i ich charakter ponieważ jestem nowicjuszem.

Powoli będę chciał wpuścić ryby do akwarium 150x60x65.

Chciałbym żeby było kolorowo i łagodnie. Nie mam pojęcia ile gatunków mogę trzymać razem i ile szt w granicach rozsądku może pływać w takim zbiorniku.

Może znajdzie się jakaś dobra dusza i napiszę mi gatunki w miarę spokojne a zarazem kolorowo żeby było.

Z góry serdcznie dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Misieek28 napisał:

Chciałbym żeby było kolorowo i łagodnie.

Określenie "łagodnie" do pyszczków nie pasuje. Może bardziej takie, które stwarzają potencjalnie mniej kłopotów. 

Z mbuny to mogą być np. stado ok. 12szt. Pseudotropheus elegans itungi (opcjonalnie może być Pseudotropheus elegans ngara albo Pseudotropheus acei luwala), Metriaclima estherae Minos Reef i Cynotilapia hara Gallireya Reef. Ewentualnie jako czwarty gatunek Labidochromis joanjohnsonae lub perlmut. Albo jeszcze Labeotropheus trewavasae Thumbi West Mcat. 

Ryby z grupy non mbuna są mniej agresywne, a na pewno mnie zabójcze, ale chcesz mieć kolorowo, a tu o ile samce są bardzo kolorowe, to samice w większości są szare. Mógłbyś jednak spróbować z Placidochromis mdoka, Otopharynx tetrastigma i Labidochromis caeruleus. Miałbyś tu szare tylko samice tetrastigmy. 

Opcji jest sporo. Może ktoś jeszcze coś podpowie

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 1