Skocz do zawartości

Filtracja 240L HW-304B + 2 x lw-603 + uni-pump 1000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

do tej pory używałem u siebie jedynie chińczyka HW-304B który w środku wyglądał następująco od dołu: 3 x gąbka , 1kg zeolitu, 0,5kg skały, 0,5kg jbl micromec i jakiś 1kg ceramiki 

za przysłowiowe piwo dostałem 2 x lw-603 i pompę uni-pump 1000 i postanowiłem to podłączyć pod chińczyka. 

Węże spadły do średnicy 16/22 jeden lw-603 jako prefiltr na wlocie ze standardowymi gąbkami a drugi na wylocie z Sera crystal clear Professional 12 szt

z hw-304 wypadły gąbki, przepływ oczywiście spadł sądzę że o 50% ale wirnik się dławi i zaczyna hałasować i wpadłem na pomysł nie wiem czy słuszny czy nie by zrobić 2 obiegi: 

1. hw-304 od dołu 3 x gąbka , zeolit,  0,5kg skały, 0,5kg jbl micromec, 0,5 kg matrixa , ceramika lub kulki sery bo mam w sumie 36 szt - całość zasysa wodę z samego dołu 

2. 2 x lw-603 z pompą UNI-PUMP 1000  lub Aquael MK-800 na wlocie lub wylocie w jednym zostawić standardowe 3 gąbki, w drugim kulki sery + 100g purigenu - zasys wody na 1/3 wysokości akwarium np. 

Lub w innej kolejności czy też składzie 

No i podstawowe pytanie czy to ma jakiś sens czy też przekombinowane i narobię sobie problemów

Z góry dziękuje za sugestie 

Opublikowano (edytowane)

Witaj!

Nie będę się rozpisywał które rozwiązanie filtracji będzie dobre , ale moim skromnym zdaniem chcesz zrobić przerost formy nad treścią.

Osobiście bym poszedł w tą stronę - Filtr HW304 (w nim dwie gąbki + 0,5l Matrixa) + do niego podpięty  prefiltr LW-603 ( w nim dwie gąbki a między nimi wata filtracyjna np. JBL Symec) . W ten sposób nie zdławisz przepływu filtra dużą ilością mediów filtracyjnych. Tyle matrixa + gąbki jako media mechaniczno-biologiczne wystarczą aby obsłużyć ten litraż.

Do tego zestawu falownik i masz problem z głowy.

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 1