jaromar Opublikowano 15 Października 2020 #1 Opublikowano 15 Października 2020 Witam serdecznie, zwracam się z pytaniem do właścicieli zbiorników marki VIV o ich opinie odnośnie jakości tych szkiełek . Czy mniejsza zawartość żelaza w szkle nie wpływa negatywnie na ewentualne zarysowania szyb przy ich czyszczeniu oraz jak w praktyce brak wzdłużnych wzmocnień wpływa na ogólną ocenę tych zbiorników (powyżej 300l ).
Falcowski Opublikowano 15 Października 2020 #2 Opublikowano 15 Października 2020 Nie mam wprawdzie akwarium od VIV, ale na FB ktoś pisał, że faktycznie mimo, że są float, to nie są tak zielone, jak zwykłe float. Co do podatności na zarysowania, to mogę powiedzieć, że mam Opti i faktycznie dość łatwo się rysuje. Jesli chodzi o brak wzdłużnych wzmocnień, to wszystko zależy od grubości szyby i rozmiaru zbiornika. Można dać o 4mm grubsze szkło, niż ze wzmocnieniami i nie będzie źle. Ja natomiast, jako że robię obliczenia zbiorników mogę powiedzieć tyle, że przy tych rozmiarach co najmniej jedno wzmocnienie na środku (poprzeczne) robi dużą robotę pod względem wytrzymałości i beczkowatości, ale jak wspominałem, jak chcesz akwa otwarte, bez pokrywy (przykryte tylko szkłem lub siatką), to fajniej brać bez wzmocnień, bo estetyczniej. Same wzdłużne niewiele dają.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Października 2020 #3 Opublikowano 15 Października 2020 @jaromar Przeniosłem do innego działu.
jaromar Opublikowano 21 Października 2020 Autor #4 Opublikowano 21 Października 2020 W dniu 15.10.2020 o 10:14, Falcowski napisał: Nie mam wprawdzie akwarium od VIV, ale na FB ktoś pisał, że faktycznie mimo, że są float, to nie są tak zielone, jak zwykłe float. Co do podatności na zarysowania, to mogę powiedzieć, że mam Opti i faktycznie dość łatwo się rysuje. Jesli chodzi o brak wzdłużnych wzmocnień, to wszystko zależy od grubości szyby i rozmiaru zbiornika. Można dać o 4mm grubsze szkło, niż ze wzmocnieniami i nie będzie źle. Ja natomiast, jako że robię obliczenia zbiorników mogę powiedzieć tyle, że przy tych rozmiarach co najmniej jedno wzmocnienie na środku (poprzeczne) robi dużą robotę pod względem wytrzymałości i beczkowatości, ale jak wspominałem, jak chcesz akwa otwarte, bez pokrywy (przykryte tylko szkłem lub siatką), to fajniej brać bez wzmocnień, bo estetyczniej. Same wzdłużne niewiele dają. Dzięki za pomocne info bo nawet nie wiedziałem, że viv to odmiana float więc może nie będzie się rysować.
Rekomendowane odpowiedzi