Obsada 240 l standard
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez Bobby35 · Opublikowano
Ja też straciłem część obsady przez ten pokarm hikari vibra bites... Nie namaczakem go i widocznie za dużo dawałem -
Przez triamond · Opublikowano
0,9-1,6mm. Nawet narybek jakoś sobie na tym radzi, bo pojedyncze sztuki przeżywają... -
Przez Vrzechu · Opublikowano
Dzięki @triamond 🙂 a jakiego rozmiaru granulatu Aller Futura używasz? Chyba spróbuję i ja z tym pokarmem. -
Przez triamond · Opublikowano
Ja ma karmnik automatyczny... podaje zawsze taką samą ilość https://forum.klub-malawi.pl/topic/25223-obliczanie-mediów-filtracyjnych/, druga zakładka. -
Przez ziemniak · Opublikowano
Kupiłem tę bezpośrednio na ich stronie, z tego co pamiętam to jakieś śrubki taniej wychodziło niż na allegro: https://www.wojcix.pl/futura-09-16mm-1-kg-id-71 W gratisie dostałem próbki 0,5 mm i jeszcze zupełnie innej. O tabelki musisz zapytać @triamond lub poszukać jego postów. Ja dobrałem dawkę, a później stopniowo zwiększałem. -
@ziemniak a podesłałbyś link do tych tabelek, albo wrzucił tą tabelkę? A jakiej średnicy masz ten granulat Alle Futura? Bo widzę że na allegro są dwa warianty. -
Na ostatnim zdjęciu to raczej samiec. Samice też potrafią chwilowo pokazać pasy. Spróbuj na chwilę odłowić dominującego samca to po kilku minutach dostaniesz odpowiedź. Mam pięknego samca Chindongo sp. 'elongatus mphanga', w pewnym momencie wyglądał jak nie najładniejsza samica przez około rok czasu. Tydzień temu wpuściłem go do innego akwarium - ryba jak z katalogu. -
Mam wagę jubilerską i mniej więcej z tabelek @triamond dobrałem ilość pokarmu oraz z własnych obserwacji. Nawet płatki w zależności od firmy i wielkości potrafią mieć sporą różnicę względem objętość - waga. Dlatego zawsze odmierzam, zajmuje to kilka sekund więcej, a przynajmniej nie wrzucam na oko, bo różnie z tą ilością sypniętego pokarmu może być. -
@ziemniak i ja powoli skłaniam się ku temu przekonaniu. Poczytałem wczoraj trochę tego co wrzucił mi @Andrzej Głuszyca i w sumie faktycznie chyba ważniejsze jest żeby uważać na podawane porcje granulatu a nie skupiać się na jego moczeniu. Przecież pokarm nie wpada od razu do jelit i tam nie pęcznieje w nieskończoność... A na jakiej zasadzie odważasz porcje pokarmowe? W sensie jak dobrałeś odpowiednią wagę do zapotrzebowania? -
Po czasie jestem jednak w grupie osób, które tego nie robią. Dla mnie najważniejsze jest to żeby ważyć podawany pokarm. Wspominałem już o tym, ale w zależności od pokarmu potrafią być spore różnice w wadze. Karmię młode saulosi tylko granulatem polecanym przez @triamond, czyli teoretycznie słabym pokarmem o nazwie Aller Futura, w cenie 22 zł za 1 kg. W wodzie pokarm po czasie mocno pęcznieje, jednak przy tak małych rybach nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych, może poza tym, że szybko rosną.
-
-
Tematy
-
Grafiki
Rekomendowane odpowiedzi