Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Przez kilka ostatnich dni zdechły mi dwie ryby jednego gatunku.

Zrobiłem test paskowy JBL 

NO2   2-5

NO3 25

Dla uzupełnienia zrobiłem tez test kropelkowy SERA

NO2   50 ?????????????

NO3 25

Pytanie teraz komu wierzyć. Przy NO2 50 miał bym chyba cmentarz a nie akwarium bo dawka 10 jest już zabójcza.

Reszta ryb jakoś nie zachowuje się dziwnie

Do tego woda jest lekko mętna, troche biaława

Co się dzieje z ta woda ??

Pzdr

Edytowane przez Adriand
Opublikowano
7 minut temu, Bartek_De napisał:

Na skali No2 Sera nie ma wyniku 50. Najwyższy to 5,0

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tak myślałem o 5 a nie dodało mi przecinka

NO2 to 5

Opublikowano

Co się dzieje z ta woda ??

Napisz po kolei kiedy zalałeś akwarium, w jaki sposób wystartowałeś cykl azotowy i jak on przebiegał, ile to trwało i kiedy wpuściłeś ryby.

Opublikowano
2 godziny temu, Bartek_De napisał:

Napisz po kolei kiedy zalałeś akwarium, w jaki sposób wystartowałeś cykl azotowy i jak on przebiegał, ile to trwało i kiedy wpuściłeś ryby.

Akwarium stało okolo 3 tygodni. Co jakis czas dodawałem bakterie. Po okolo 3 ygodniach wpuscilem kilka ryb , no3 miałem wtedy 0

Akwarium ma jakis miesiąc badz troszke więcej.  Dodawałem bakterie w płynie co tydzień. Po

Cytat

Opublikowano
39 minut temu, Adriand napisał:

Akwarium stało okolo 3 tygodni. Co jakis czas dodawałem bakterie. Po okolo 3 ygodniach wpuscilem kilka ryb , no3 miałem wtedy 0

Dałeś tym bakterią jakąś pożywkę? Czy tylko wlewałeś same bakterie?

Opublikowano

No i tu jest problem. Wlewanie samych bakterii nic nie daje. Bakterie aby się namnożyć potrzebują pożywki w postaci amoniaku. Inaczej można by wlać bakterie i od razu dawać rybki. Okres dojrzewania jest potrzebny aby bakterie które wlewamy się rozmnożyły, a do ich rozmnożenia potrzebny jest amoniak.

Wychodzi na to, że masz nie do końca albo w ogóle niedojrzały zbiornik.

Na pewno potrzebna jest podmiana wody i pewnie na szybko jakaś chemia + bakterie. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie co dalej.

• Lubię to 3
Opublikowano

To prawda, zbiornik nie jest dojrzały, ale skoro jest przyrost No3 to biologia jakoś tam funkcjonuje. Zrób sporą podmianę, nawet 50%, nie karm ryb przez kilka dni i dodaj bakterie Prodibio Biodigest, one są bez pożywki, a tej obecnie nie potrzebujesz. Nie napisałeś jaki duży masz zbiornik, ale myślę że jak wlejesz dwie ampułki to będzie ok. Zrób pomiar No2 po podmianie i kolejny za trzy dni. Jeśli No2 wciąż będzie wysokie (czytaj, powyżej 0,025) zrób kolejną podmianę i powtarzaj te czynności aż do ustabilizowania się No2 do wartości 0,025 lub mniejszej.

• Lubię to 3
Opublikowano
W dniu 6.08.2020 o 19:59, Bartek_De napisał:

To prawda, zbiornik nie jest dojrzały, ale skoro jest przyrost No3 to biologia jakoś tam funkcjonuje. Zrób sporą podmianę, nawet 50%, nie karm ryb przez kilka dni i dodaj bakterie Prodibio Biodigest, one są bez pożywki, a tej obecnie nie potrzebujesz. Nie napisałeś jaki duży masz zbiornik, ale myślę że jak wlejesz dwie ampułki to będzie ok. Zrób pomiar No2 po podmianie i kolejny za trzy dni. Jeśli No2 wciąż będzie wysokie (czytaj, powyżej 0,025) zrób kolejną podmianę i powtarzaj te czynności aż do ustabilizowania się No2 do wartości 0,025 lub mniejszej.

Akwarium to 300L

Wczoraj wymieniłem wode 50procent

Dziś no3 to 1 czyli kolor pomarańczowy

Podmienić wode jeszcze raz ?

Przy podmianie wyglada na to ze spadlo z 5 do 1